Роже де Лауриа

Роже де Лауриа

1245 – 1305г.

Roger de Lauria

Роден в Лауриа, южна Италия, син на Рикардо ди Лауриа, Велик Юстиций на Неаполитанското кралство и доня Белла, детегледачка на кралица Констанца Хохенщауфен. Баща му служи при Манфред Сицилийски, а в последствие, когато Конрад Швабски, последния хохенщауфенски крал на Неаполитания е обезглавен (1268г.), Рикардо бяга със семейството си и другите гибелини в Барселона.

Когато Пйетро III става крал на Арагон и се жени за Констанца Хохенщауфен, Роже е издигнат в рицарство заедно със своя близък приятел Корадо Ланчия, с когото се сражава рамо до рамо през следващите десетилетия. През 1282г. Роже е издигнат в главнокомандващ на цялата арагонска флота, пост, който запазва и при наследниците на Пиетро – Хейме II и Фредерико III.

Когато през същата 1282г. жителите на Сицилия се надигат срещу Анжуйската династия и започва войната на Сицилианските Верспи, Роже е изпратен да завладее богатия остров в полза на Арагон. През следващите пет години Роже печели шест последователни победи срещу Анжуйците и техните съюзници, което води до налагането на арагонците като господари на остров Сициля. Новият сицилийски владетел – Фредерико III награждава Роже със собствен замък и титла, но в последствие му ги отнема, тъй като краля заема страната на Анжуйците. Роже успява да избяга от плен и предлага услугите си на Едуард I във войната му с французите. Тази договорка пропада и Роже се връща в  Италия, побеждава в две последователни сражения сицилийците и пленява Фредерико III. След подписване на мира между Сицилия и Неаполитания (1302г.), Роже е помилван от Фредерико и всичките му титли са възстановени. Въпреки това, де Лауриа избира да се завърне в Арагон и до края на живота си (1305г.) живее в град Косентаня.

Роже е може би най-успешния морски командир в историята на Средновековието. Комбинацията от маневреност, отличен контрол над екипажите и опитните войни, които служели на корабите му, му помагат да остане непобеден в морето. Шестте последователни, големи битки които печели са резултат, постижим за малцина командири в цялата военноморска история.

Хронология:

1245г. – Роден е в Лауриа, Южна Италия

1282г. – назначен за върховен главнокомандващ на арагонският флот.

08.07.1283г. – Побеждава анжуйската флота при Малта.

05.06.1284г. – Побеждава Карло II Неаполитански в Неаполитанския залив. Карло е пленен по време на битката.

04.09.1285г. – Побеждава френско-генуезка флота при Лес Формигес, унищожавайки голяма част от френската флота в Средиземно море.

30.09-01.10.1285г. – Сражава се в сухопътната битка при Кол де Панисар , в която арагонците побеждават французите.

23.06.1287г. – Побеждава анжуйците в Битката на графовете

04.07.1299г. – Побеждава сицилийците при нос Орландо.

14.06.1300г. – Побеждава сицилийците при Понца.

1305г. – Умира в Косентаня, Арагон.

1 коментар за “Роже де Лауриа”

Вашият коментар