Бай Ци

Бай Ци

Bai_Qi

(??? – 257г. пр. Хр.)

Бай Ци, наричан още Жен Ту (Касапина) е един от най-успешните пълководци в историята на Воюващите царства и на Китай като цяло. Отговорен за смъртта на над милион противникови войници и превземането на над 70 крепости, в архивите не съществуват данни че Бай Ци е понасял поражение в битка.

Първото сигурно сведение за Бай Ци е, че през 294г. пр. Хр. е издигнат до ранга на първи министър на царството Цин от владетеля Чжаоциян, който му поверява командването на своите армии. Начело на войските на Цин, Бай Ци води поредица успешни кампании срещу царствата Жао, Хан, Вей и Чу и завоюва големи части от тях за своя господар.

През 293г., Бай Ци води армиите на Цин в битката при Ицюе, в която разгромява силите на Хан и Вей. Макар и превъзхождан две към едно, Бай Ци успява да надхитри противниците си и да разбие армиите им една след друга. По негова заповед 240 000 пленени вражески войници са избити, а след победата, армията на Цин превзема пет града и окупира целия ляв бряг на р. Хуан Хъ.

През 292г., Бай Ци нахлул във Вей и завладял 61 града и крепости.

През 291г., Бай Ци завзема крепостта Юанчен във Вей

През 286 г. пр. Хр., Бай Ци атакува Жао и превзема град Гуанхенчен.

През 279г. пр. Хр., Бай Ци нахлува в царството Чу и превзема 5 града, сред които Ян и Ден.

През 278г., пр. Хр., Бай Ци отново нахлува в Чу с голяма армия и превзема столицата Ин. Царството Чу подписва мир с Цин и предава на победителите значителна територия по поречието на Ян Дзъ. За заслугите си е издигнат в сан Уан-цзюн (господар, умиротворяващ оръжията, еквивалент на фелдмаршал)

През 273г., пр. Хр., Бай Ци навлиза във Вей, разгромява коалициионна армия на останалите царства и заповядва избиването на 130 000 вражески войници. По-късно през същата година, Бай Ци побеждава армиите на Жао и заповядва 20 000 войници да бъдат издавени в река Хуан Хъ.

През 260г. пр. Хр. Бай Ци поема контрола над армията на Цин след смъртта на Ван Хе (друг от генералите на Чжаоциян) и довършва започналата битка при Чънпин, в която унищожава армията на Жао, командвана от Жао Куо. Бай Ци успява да разкъса противниковата линия през средата и да обкръжи двете части на вражеската армия. По негова заповед, всички 440 000 войници на Жао, както и местните жители, които им помагат, са заровени живи.

Китайските царства през 260г. пр. Хр.

Китайските царства през 260г. пр. Хр.

След своята поредна голяма победа,Бай Ци бил принуден да се оттегли от поста си заради болест, която хванал по време на похода срещу Жао, както и заради машинациите на дворцовите сановници в Цин, които се боели от нарасналия му престиж. Съзнавайки, че неговата родина скоро ще престане да печели победи заради изхабените си ресурси, Бай Ци отказва да се върне на активна служба. Доводът му е брутален и характерен за егото му – смъртта на войниците на Цин няма значение, важното е, че с малките ресурси, останали на царството, той няма да може да печели битки и ще загуби своя ореол на непобеждаван в сражение. През 257г. пр. Хр. Чжаоциян низвергва своя генерал, отнема титлите му и му заповядва да се самоубие. Бай Ци приема решението на своя владетел с думите – „По-добре да умра, отколкото да загубя славата си на пълководец“

Вашият коментар