Принц Ойген

Франсоа Еуген Принц на Савоя и Кариган

(18.10.1663 – 24.04.1736г.)

210px-Prinz-Eugen-von-Savoyen1

Роден е на 18-ти октомври 1663г. в Париж, пети син на принц Еуген Морис де Савоя Каригано, граф на Соасон, правнук на Карло Емануеле, херцог на Савоя. Майка му е Олимпия Манчини, племенница на кардинал Джулио Мазарини, пръв министър и съветник на крал Луи XIV. Роднина е на някои от големите пълководци на войната за Испанско наследство – херцога на Вендоме, маркграфа на Баден. Една от братовчедките му е кралица на Англия и Шотландия.

Баща му умира когато Ойген е на 10, а когато става на 17, майка му се замесва в заговор за отравянето на краля и е изгонена от Франция.

Ойген получава католическо възпитание и в кралския двор е наричан малкия свещени (заради ниският си ръст), но лично той предпочита военната кариера. Когато, обаче, кандидатства за пост в армията, Луи XIV му отказва заради репутацията на майка му и заради ниският му ръст. Ойген напуска Франция отвратен и обещава да си отмъсти. Отива в Австрия, където брат му вече командва свое собствено кавалерийско подразделение. Докато пътува, брат му умира в сражение с турците и младият Ойген се надява да заеме неговото място. Когато пристига във Виена, полкът вече има свой командир, но император Леополд I му дава командването на друг.

Ойген се сражава при обсадата на Виена през 1683г., когато войските на Ян Собиески отбиват атаката на турците. След тази битка, Ойген е назначен за командир на отряд драгуни. Участва в обсадата на Буда, където е ранен, но не се отказва и продължава похода. При Белград получава няколко сериозни рани и е принуден да се завърне във Виена.

По време на Войната на Големия Алианс, Ойген заминава заедно със австрийската армия за Италия, където съдейства на своя роднина, херцога на Савоя. Когато савойците напускат войната, Ойген заминава за Виена, където се връща през 1697г. и е назначен за командир на една от армиите в Унгария. Турците, които възстановили властта си над Белград, отново минали в настъпление, но били победени от Ойген и неговата армия при Зента, а не след дълго били принудени да подпишат мирният договор от Карловац. Ала мирът не траял дълго, и още на следващата 1700г., Австрия била принудена отново да воюва с Франция във Войната за Испанско наследство.

Ойген, начело на австрийските войски в Италия побеждава французите, които са принудени да пренасочат действията към фронта по река Рейн, особено след влизането на Англия и Прусия във войната. Ойген също се прехвърля в Рейнланд, където действа заедно с основният английски командир, херцог Марлбъро. Следват поредица от кампании в Италия, Прованс, Фландрия и Рейнланд. Ойген печели повечето сражения и принуждава французите да преустановят действията си в Италия. През 1713г. англичаните излизат от войната, а на следващата година и Австрия подписва мирен договор, с изгодни за Хабсбургите клаузи.

Ойген е назначен за губернатор на Австрийските Нидерланди, а в последствие за викарий на Италианските владения на Империята. През 1716-18г. води австрийската армия във войната с османците, като ги разбива при Петроварадин, а след това и превзема Белград, прекосявайки изненадващо Дунава по потонен мост. В следствие на войната, Унгария окончателно преминава под скиптъра на Хабсбургите, река Сава е установена като южна граница между турци и австрийци. Последната война в която участва е Войната за Полското Наследство.

Умира в съня си, на 24.04.1736г, на седемдесет и три годишна възраст, след като преди това е „играл на карти“ със своята добра приятелка графиня Батиани. Погребан е в катедралата св. Стефан във Виена, а сърцето му е положено в базилика Суперга в Торино.

Хронология:

18.10.1663г. – Роден в Париж

1680г. Напуска Франция и се записва в австрийската армия.

12.09.1683г. – Участва във битката при Виена.

11.09.1697г. – Разбива османците при Зента.

09.07.1701г. – Побеждава французите при Капри.

01.09.1701г. – Побеждава французите при Киери

01.02.1702г. – Побеждава Французите при Кремона.

15.08.1702г. – Побеждава французите при Луцара

13.08.1704г. – Побеждава французите при Бленхайм.

16.08.1705г. – Губи от Французите при Касано

07.09.1706г. – Разбива французите при Торино.

29.07 – 21.08.1707г. – Губи от французите при Тулон

11.07.1708г. – Побеждава французите при Уденаарде.

11.09.1709г. – Побеждава французите при Маплаке.

24.07.1712г. – Победен от Вилар при Денен.

05.08.1718г. – Побеждава османците при Петроварадин

Титли:

Предшественик

Титла

Наследник

Максимилиан II Емануел

Губернатор на Австрийските Нидерланди

1716 – 1724

Ерцхерцогиня Мария Елизабета

4 коментара за “Принц Ойген”

  1. Станислав Томов каза:

    Страхотна биография, бих казал!!! :)))

  2. fryjin ivanov каза:

    simvol v borbata s tyrcite………………….

  3. Юлиан Македонски каза:

    За принц Ойген знаех единствено че е воювал срещу османската империя и това че на негово име през ВСВ е кръстен крайцер на негово име. В този аспект пебликацията е много интересна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s