Томас Феърфакс

сър Томас Феърфакс, 3-ти Лорд Феърфакс ъф Кемарън

(17.0111612 –12.11. 1671г.)

Thomas_Fairfax

Феърфакс е основният пълководец на Парламента по време на гражданските войни. Неговите качества и присъствие на личността не веднъж изиграват ключова роля в историята на Великобритания. Някои учени неправилно го пренебрегват като водещ пълководец за сметка на Оливър Кромуел. Феърфакс е създател на Армията по Нов модел (New Model Army), който се превръща в гръбнака на Британската армия за следващите 2 века.

Роден е в Дентън Хол, близо до Отли, Йоркшир. Най – голям син на Фердинандо Феърфакс, 2ри Лорд Феърфакс ъф Кемарън. Учи в колежа Сейнт Джон в Кеймбридж (1626-29г.), след което се записва доброволец в англиjската армия, сражаваща се в Нидерландите. Там служи под командването на сър Хорейшо Вер. Тази връзка между двамата се засилва след лятото на 1637г. , когато Томас се жени за Ана Вер, дъщерята на Хорейшо.

След това Томас заедно със баща си служат на крал Чарлз I. Томас получава рицарско звание през 1640г. В назряващият конфликт между Короната и Парламента, Томас обявява верността си към Парламента, като „най верен съветник и опора на краля и кралството”. След като Чарлз решава да събере своя собствена гвардия в Йорк, която да му послужи за основа на една нова армия, Феърфакс е изпратен от Парламента с петиция, приканваща краля да се вслуша в гласа на Парламента, която Томас трябва да предаде на Чарлз. Феърфакс отива при краля по време на събора при Хеуорт Муур, Йоркшир – голям сбор на лордове и земевладелци от цяла Англия. Чарлз се опитва да избегне получаването на петицията, като пришпорил коня си, но Феърфакс го настигнал и окачил петицията на седлото му.

С началото на Гражданската война, Феърфак е назначен за командир на армиите в Северна Англия, а под негово командване е сина му, като командир на кавалерията. Баща и син с успех водят Йоркширската кампания, а на 02.07.1644г, Феърфакс печели първата си голяма победа при Мастън Муур, близо до Йорк. Скоро след това града е превзет, а съпротивата на Роялистите на север е смазана.

Войната продължава на запад. Населението, обаче, е изтормозено от военните действия, продължаващи вече втора година. Парламента се нуждае от реформа. Първо е прокаран Акта на Самоотричането, който забранява на членовете на парламента да участват в армията, а след това е прокаран Акта за Новия Модел, който води до реформиране на стария опълченски принцип с нова професионална армия. Феърфакс е назначен за лорд-генерал, а Оливър Кромуел е обявен за негов лейтенатнт и командир на конницата. Реформите скоро дават ефект и Феърфакс помита роялистите при Нейсби, превзема Лестър, а след това печели при Таутън, Бригуотър и Бристъл. Съпротивата на Роялистите е прекършена, а краля бяга в Уелс.

Феърфакс е посрещнат като герой и от Парламента. Армията му е съпроводена от радостната тълпа по целия път към Лондон. Томас е награден с ковчеже с диаманти и значителна сума пари. Скоро, обаче, краля се завръща от Уелс и се установява в Оксфорд. Феърфакс потегля към града, начело на своята армия, но междувременно Чарлз I тайно бяга към Нюарк, където се предава на шотландците. Междувременно парламентарната армия превзема Оксфорд, а след това и замъка Уилингфорд – последният бастион на роялистите. Останал без подкрепа в Англия, Чарлз I е предаден на Парламента от шотландците. Феърфакс пресреща Чарлз при Нотингам и от там го придружава до Холдънби, третирайки краля с нужното уважение и почести. Чарлз казва за Феърфакс: „Генералът е мъж на честта и спази думата, която ми беше дал

Започват мъчни дебати между различните партии в Парламента, краля и шотландците. Феърфакс стои на страни от политиката и не гледа с добро око на намесата на неговите офицери в делата на Парламента. Подава оставката си, но го принуждават да запази поста си и формално остава начело на военната групировка.

Когато през 1648г. започва Втората гражданска война, Феърфакс вече е наследил баща си като Лорд Кемарън. Томас подхваща кампаниите с обичайният си устрем и неуморимост. Превзема Колчестър, а едновременно с това Кромуел разбива шотландците при Престън. След като войната свършва, Феърфакс е назначен за председател на съда, който обвинява Чарлз I. Когато става ясно, че краля е осъден на смърт, Феърфакс отказва да се яви в съдебната зала и да признае присъдата. Когато пристава извиква името му, в галерията се чува гласа на лейди Феърфакс която казва: „Той не е тук и никога няма да седне между вас, а вие му сторихте зло, като го назначихте в този процес!

За последно служи по време на бунта на Левелерите през 1649г., след което се оттегля от активан военна кариера. През 1651г. е назначен за Лорд на Ман от Оливър Кромуел. След съмъртта на Кромуел и разпадането на Протектората, Феърфакс е повикан да командва армията срещу шотландците, които подкрепят претенциите на Чарлз II Стюард. Томас обаче отказва и остава на страна.

Ала това не е краят на политическата му кариера. Въпреки че излиза в пенсия и заживява в своето имение в Нънепълтън през 1659г. е призован от Джордж Монк да съдейства за установяването на кралската власт на Чарлз II, повикан от Парламента през същата година. Феърфакс застава начело на армия, която пресреща парламентаристите и още преди началото на битката, 1200 конници дезертират от противника на негова страна, след като са разбрали, че Феърфакс стои на среща им. Скоро цялата армия на бунтовниците се разпръсва без да даде сражение.

През 1660г. Феърфакс участва в кортежа, който съпровожда Чарлз II от Хага до Лондон, като лично усигорява кон за краля.

Останалите 11 години от живота си, прекарва в имението си в Йоркшир. Умира на 12 новемри, 1671г. в Нунепълтън и е погребан в Билброу, близо до Йорк.

Хронология:

17.01.1612г. – Роден в Дентън Хол, Йоркир

1629г. – Записва се доброволец в английската армия

1630 – 1637г. – Служи в Нидерландите под командването на Хорейшо Вер

1640г. – Посветен в рицарство от Чарлз I

1642г. – Започва Пъвата Гражданска война. Феърфакс застава на страната на Парламента. Участва в Йоркширската кампания

26.01.1644г. – Превзема Нантуич

02.07.1644г. – Побеждава роялистите при Марстън Муур.

16.07.1644г. – Превзема Йорк

11.06.1645г. – Печели решителна победа при Нейсби

10.07.1645г. – Побеждава роялистите при Лонгпорт.

1646г. – Превзема Оксфорд

Септември, 1646г. – превзема замъка Уолингфорд

14.03.1648г. – Наследява баща си като Лорд Феърдакс ъф Кемарън

24.06.1648г. – Побеждава роялистите при Мейдстоун

28.08.1648г. – превзема Колчестър

Май, 1649г. – Участва в потушаването на бунта на Левелерите

1651г. – Провъзгласен за Лорд на Ман от Оливър Кромуел.

1660г. – Ескортира Чарлз II от Хага до Лондон

1671г. – Умира в Нънепъл.

Титли:

Предшественик Титла Наследник
Фердинандо Феърфакс Лорд Феърфакс ъф Кемарън(1648 – 1671) Хенри Феърфакс
Джеймс Стенли Лорд на Ман(1651 – 1660) Чарлз Стенли

Герб:

Герб на дома Феърфакс


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s