Тивански Свещен Отряд

Свещеният отряд на Тива (на старогръцки: Ιερός Λόχος τών Θηβών) е войсково подразделение от подбрани войници, наброяващ 150 хомосексуални двойки, които формират елитната сила на тиванската армия през 4 век пр.н.е..[1] Пример за необикновена практика в античния свят, той е организиран от пълководеца Горгид през 378 пр.н.е. и играе решителна роля в битката при Левктра, но е напълно унищожен в битката при Херонея през 338 пр.н.е..

Отрядът разчитал на по-висок боен дух, в следствие на интимните взаимоотношения между войните в него. Пример за жертвоготовността на войниците в отряда е смъртта на Епаминонд, който загива за да защити своя любовник Пелопид.За разлика от обичайните подразделения хоплити,  Свещеният отряд бил на държавна издръжка.

Войните от отряда били въоръжени със специфични шлемове, щитове, на които бил нарисуван бойният дървен боздуган на Херакъл, копие, меч и броня. Сражавали се във фаланга с асиметричен строй. Служели като клин за разбиване на противниковия боен ред. Епаминонд ги поставян на своя ляв фланг, противно на тогавашната практика, най-силните отряди да на на десния фланг на сражението една срещу друга. Благодарение на високия си боен дух и отличната подготовка, Свещеният Отряд се превръща в гръбнака на Тиванската армия и играе основна роля в налагането на Тиванската хегемония над Елада (378-362)

Най-известните тиванци, участвали в отряда са Пелопид и Епаминонд. Като част от този отряд, военното си обучение получил и Филип II Македонски. В отряда влизали само избрани граждани от градското опълчение и по-заможните слоеве от населението. Службата в Свещеният Отряд се смятала за престижна.

Според Плутарх (в животописа на Пелопид)[2]), вдъхновението за формирането на отряда идва от Платоновия „Пир“, където персонажът Федър отбелязва:

„Така че, ако би имало някакво средство да се създаде град или войска от влюбени и любимите им, те биха ги управлявали отлично, избягвайки всичко грозно и съревновавайки се в това помежду си. И ако биха воювали с други, такива хора, макар и малко на брой, биха излезли победители, така да се каже над всички. Един влюбен мъж би приел далеч по-малко да бъде видян от любимото си момче, било че напуща бойния ред, било че захвърля оръжието, отколкото от всеки друг, и би педпочел пред това стократна смърт. А пък да изостави любимеца си или да не му помогне, когато се намира в опасност?“

Бележки

1. Ludwig, p. 60.

2. Plutarch, “Pelopidas” 18: „Възможно е името на Свещения отряд е породено от твърдението на Платон, че любовта между приятелите е вдъхновена от Небесата“ Aubrey Stewart & George Long translation.

3. Платон, “Пир”, превод Георги Михайлов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s