Папска гвардия

 

Векове наред швейцарците са минавали за едни от най-добрите войници в Европа. Били са предпочитани наемници в многобройните войни през Средновековието. Със своята вярна и предана служба на Светия отец, Папската швейцарска гвардия е един от символите на Ватикана.

Макар и по-голямата част от задълженията є да са предимно церемониални, тя все още отговаря за сигурността на Апостолическия дворец, папския апартамент и четирите основни врати на Ватикана и е основен защитник на Светия отец. И днес гвардията носи униформата, създадена от Микеланджело в началото на XVI век. С ренесансовите си шлемове и синьо-червено-жълти туники ­ цветовете на фамилията Медичи ­ въоръжена с алебарди, тя е най-малката, но може би и най-живописната армия в света. Смята се, че гвардейците є са едни от най-сниманите войници на планетата.

Швейцарската гвардия е създадена през 1506 г. от папа Юлий II и имала за задача не само отбраната на Светия престол, но на практика била и основната въоръжена сила на папската държава. Швейцария по това време била изключително бедна и пренаселена страна и професията на наемния войник бързо станала един от основните поминъци на населението. Папа Юлий II ги предпочел за личната си гвардия по две основни причини. Първо, швейцарците, според него, не били толкова “изнежени души” като италианците и били много по-добри войници от тях. И, второ, във времето на граждански войни и кардиналски заговори, епоха, в която на убийството на папата се гледало като на нещо напълно естествено, Светият отец можел да довери сигурността си единствено на гвардията от неизтънчени, немскоговорещи швейцарци, които стоели далече от политиката, интригите и заговорите в Рим. На стабилния и дисциплиниран корпус на Швейцарската гвардия папа Юлий II възлагал надежди за изтласкване на чуждите сили от Италия и за обединение на страната под властта му. И с твърда ръка, и с помощта на гвардията Юлий II наистина донася мир и просперитет на изтерзания след управлението на Борджиите Рим. Преди смъртта си той казва за Швейцарската гвардия: “Те винаги ще останат верни на нас и на Римската църква”

 

Скоро след смъртта му тези думи са потвърдени по-изключителен начин. Папа Климент VII влиза в конфликт с императора на Свещената римска империя Карл V, чиито войски, предимно испански наемници, на 6 май 1527 г. нападат Рим. Испанците успяват да влязат в града и пред папския дворец ги посреща Швейцарската гвардия с малкото оцелели италиански части. Швейцарците начело с Каспар Рьойст се сражават отчаяно и след смъртта на командира си 42-ма души успяват да спасят папата и през таен подземен проход да го отведат в замъка “Сан Анджело“. 147 гвардейци загиват в последната битка пред базиликата “Свети Петър“. Градът е разграбен от испанците ­ не са пожалени нито църквите, нито дори папските гробници.

Като възпоминание за този ден и за мъжеството на Швейцарската гвардия клетвата на новите гвардейци се извършва всяка година на 6 май на площада пред църквата “Сан Дамаско“. В изключително колоритна церемония новите гвардейци коленичат и с лява ръка върху флага на гвардията и вдигнати три пръста на дясната, символизиращи Светата Троица, се заклеват да служат и да бъдат верни на папата “до смърт“.

Днес Швейцарската гвардия се състои точно от 108 души ­ командир, петима офицери, двама барабанчици и 100 алебардисти ­ всички швейцарци. Традиционно за служба в гвардията били набирани само жители на немските кантони в Швейцария (и предимно Люцерн). От началото на Първата световна война традицията е нарушена. Днес поради големия наплив от желаещи се приемат младежи от всички части на Швейцария. Кандидатите за гвардейци трябва да са католици, препоръчани от местния епископ, отбили военната си служба в швейцарската армия, неженени, на възраст между 18 и 30 години и на ръст не по-малко от 174 см. Службата им продължава минимум две години.

И така е вече 510 години, откакто папската гвардия носи службата съгласно девиза “Храбри и верни“, и същевременно рекламирайки извън пределите на страната си верността и военните качества на своята нация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s