Амброзио Спинола Дориа , маркиз де лос Балбасес

Амброзио Спинола Дориа , маркиз де лос Балбасес

( 1569 – 25.09.1630г.)

Роден е през 1569г. в Генуа. Бил най – големия син на Филипо Спинола, маркиз на Сесто и Бенафро и на Полисена, дъщеря на принца на Салерно. Домът Спинола, бил един от най – старите, заможните и влиятелните семейства в цяла Геноа. Неколцина от по – малките братя на Амброзио потърсили щастието си в Испания, като един от тях,Фредерико, се прославил като войник във Фландрия. През 1592г., Амброзио, който останал в Генуа се оженил за Джоана Бикадона, дъщеря на графа на Галерата.

Домовете Дориа и Спинола били съперници за надмощие в Генуа и Амброзио, следвайки завета на предците си, продължил враждата, с графа на Турси, тогава глава на Дориа. След като загубил едно дело срещу Дориа, което се водело, за правата върху един замък, принадлежаща на дома Салерно, Амброзио решил да засили позициите на своят дом, като предложи услугите си на Испания и служи на Католическата монархия във Фландрия.Залагайки почти цялото състояние на своя род, Амброзио и Фредерико сключили кондота1 с испанското правителство. Амброзио платил за набирането на 1000 пехотинци, а Фредерико организирал флотилия от галери, която да охранява крайбрежието. Няколко от галерите на Фредерико били потопени от английски бойни кораби, а самият той загинал в сражение с холандците на 24.05.1603г. Амброзио пристигал във Фландрия през 1602г., но испанците решили да подготвят неговото дебаркиране в Англия, план който така и не се осъществил. През зимата той заминал за Италия, за да наеме още войници. Кариерата му на пълководец започнала едва през септември, 1603г., когато той поел обсадата на Остенд. Година по – късно, той превзел опустошения град.Този успех му спечелил слава сред обикновените войници и му донесъл благоволението на ерцхерцог Алберт и неговата съпруга Клара Евгения, дъщеря на Фелипе II, които тогава били управители на испанските Нидерланди и за които, превземането на Остенд било изключително важно начинание. В края на кампанията, той заминал за Испания, където трябвало да се срещне с Двора, разположен тогава във Валядолид, и да уреди продължаването на военните действия.Там той настоявал, да бъде назначен за върховен главнокомандващ във Фландрия. През 1605г., той се завърнал в Брюксел и започнал първата си самостоятелна кампания.Войните в Долните провинции по това време се състояли предимно от обсади и Спинола се прочул с множеството превзети крепости, въпреки опитите на Мориц от Насао да го спре.

През 1606г., той отново отишъл в Испания, където му била поверена мисията, да подсигури властта във Фландрия, в случай че ерцхерцогът или съпругата му починели. Но властта към която се стремял се изплъзнала от ръцете му, а преди завръщането му от Испания, той бил принуден да предаде на Хазната цялото си имущество, сума, която така и не му била изплатена и в крайна сметка, той бил напълно разорен. Именно заради това негово “вложение”, правителството се стремяло да го държи далеч от Испания.До подписването на примирието от 1609г, той продължил успешната си серия от кампании. След мира, той запазил поста си и се заел да води преговорите с Франция, след като Принца на Конде избягал със съпругата си във Фландрия, за да я предпази от домогванията на френския крал Анри IV.

При избухването на Тридесетгодишната война, Спинола направил дързък пробив и провел успешна кампания в Долния Палатинат, което му спечелило ранга на капитан – генерал. С подновяването на войната със Съединените провинции, Спинола спечелил най – бляскавата си победа – превземането на Бреда.Това станало след продължителна обсада ( 28.08 1624г. – 5.7.1625г.) и въпреки непрекъснатите опити на Морис Насау, принца наОранж, да спаси града. Превземането на Бреда е изобразено от Веласкез в картината му “ Лас Ланзас”. Това се оказало зенита на Спинола. Хроничният недостиг на средства отново парализирал Испания, а новия кралски фаворит – граф – херцогът Оливарес таял силна завист към генерала. Амброзио не успял да попречи на Фридрих – Анри да превземе Грол, добра отправна точка към Бреда. Той заминал за Испания и решил да не се връща, докато не извоюва финанси и поддръжка за армията си. В Мадрид, Спинола трябвало да изтърпи множество нападки от срана на Оливарес, който го обвинявал за загубата на Грол. Било му забранено да се завърне във Фландрия.

Междувременно, избухнала кризата, свързана с наследството на Мантуа, за което спорели Испания и Франция. Спинола бил назначен за предводител и претендент и на 19.9.1629г., той пристигнал в Генуа. В Италия, Амброзио бил постоянно преследван от омразата на Оливарес, който му отнел правото на претендент. Разорен, останал без благоволението на краля, Спинола се разболял. Компенсацията, която той поискал от Испания за своите деца била отказана и той умрял, унижен и съсипан на 25.9.1630г. по време на обсадата на Касел. Единственото, което неговите наследници получили в замяна на огромните средства, които похарчили в служба на Испания, била титлата “маркиз де лос Балбасес”.

Хронология:

1569г. – Роден в Генуа

22.09.1604г. – Превзема Остенд

1612г. – Обявен за Гранд на Испания. Обявен за Маркиз на Лос Балбасес.

1614г. – Води успешна кампания в Рейнланд

1618г. – Води испанската инвазия във Палатинатът на Рейн и го подчинява.

1622г. – Неуспешна обсада на Берген оп Зоом

1622г. – превзема Гюйлих

05.06.1625г. – Превзема Бреда

25.09.1630г. – Умира по време на обсадата на Касел, Италия

Обсадата на Бреда:

Обсадата на Бреда е зенитът в кариерата на Амброзио Спинола. Начло на около 18 000 души и против волята на краля на Испания – Фелипе IV, Спинола обсажда добре укрепеният град, защитаван от 7 000 души гарнизон. Спинола успява да унищожи значителна част от укрепленията на града, както и да отбие атаките на две протестантски армии, водени от Маурис Насау и Ернст фон Мансфелд. В крайна сметка, след 11 месечна обсада, Юстин Насау предава града на испанците.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s