Шведската армия (1618-1700)

Шведската армия е основният инструмент на кралете от дома Васа за поддържане и осъществяване на техните планове и амбиции, Изграждането на тази армия започва още по времето на Густав Васа и продължава непрекъснато по времето на неговите наследници – Ерик XIV, Йохан III, Зигмунт и Карл. Всеки един от тези крале се опитва да наложи своята собствена гледна точка за това как трябва да изглежда шведската армия, но реално, техните идеи за реформи, засягат по-скоро маниерът за водене на военните действия, а не начинът по който се рекрутира и организира армията, Едва по времето на Густав II Адолф се залага цялостна концепция за реформа както в сухопътната армия, така и в областта на морското дело. С помощта на Аксел Оксенстиерна и Херман Врангел, Густав Адолф се заема да реформира военната машина на Швеция, след като кралството търпи унизително поражение от Дания през 1613г. Променя се начина по който се набира армията – от средновековната система на опълченията, се преминава към система на жребий – 1 на всеки 10 селяни ( или 1 на всеки 20, за тези, живеещи под властта на аристокрацията) трябва да се яви, когато бъде повикан от краля. Жребия се тегли от комисия, съставена от представители на местната общност – първенци, енорийският свещеник, местният бирник. Така събраните рекрути се подреждат по полкове и подразделения, групирани така, че мъжете от едно населено място да се сражават заедно в един отряд, с цел да се постигне по-висок морал и по-добри отношения между войниците. Освен системата на набор, краля променя и схемата по която се обучава армията, както и въвежда нови за шведите техники на стрелба и подреждане по време на боя, заимствани от Нидерландската армия, Густав Адолф е обявен за бащата на мобилната артилерия, с въвеждането на леки, бързоподвижни оръдия, които лесно маневрират по бойното поле. Комбинацията от ефективна огнева мощ и висок боен дух превръщат  шведската армия в най-добрата армия в Европа до средата на XVIIв.

След почти катастрофалната Сканска война, новият шведски крал – Карл XI се заема да реформира армията. Променена е системата на набор – вместо по списъци и теглене на жребий, армията се набира, като всяка отделна провинция в империята е задължена да осигури и поддържа 1200 пехотинци и определен брой конници, а за крайбрежните провинции в Скания остава да издържат екипажите на шведският флот. В замяна на това, селяните, които плащат за издържане на флота и армията, получават сериозни данъчни облекчения. Така, лишавайки се от някои данъчни постъпления, Швеция си осигурява една самоиздържаща се армия от 66 000 души, която по-адекватно би отговорила на нуждите на страната във време на война. Увеличава се и флотата, която вече е най-голямата в Балтийско море – 49 бойни кораба. Но започналата през 1700г. Голяма Северна Война, доказва, че въпреки по-добрата си армия, Швеция няма как да спечели война на 3 фронта срещу 6 държави.

Основният минус на Шведската военна машина е невъзможността за осигуряване на достатъчен брой подкрепления, заради ниският човешки потенциал, с който разполага кралството.  В крайна сметка, се оказва, че Швеция няма нито човешкият, нито финансовият потенциал да поддържа голяма армия за дълъг период от време. Качеството на шведската армия я прави една наистина имперска армия, но нейното количество и постоянната нужда от наемане на чужди войски за да запълват пукнатините по фронтовете, на които Швеция воюва, я правят един верен, но несигурен инструмент, който се оказва недостатъчно средство за поддържане на прекомерните претенции на шведските крале.


Paul Douglas Lockhart – Sweden in the Seventeenth century,  Palgrave Macmillan, NY 2004

1 коментар за “Шведската армия (1618-1700)”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s