Клод Луи Ектор де Вилар

Клод Луи Ектор де Вилар, Маркиз-Херцог на Вилар и Виконт на Мелун

(08.05.1653 – 17.06.1734г.)

Клод Вилар

Роден на 08.05.1653г. в Мулен, Гаскония, Франция. Произхожда от дребно благородническо семейство. През 1671г. се записва във френската армия като паж. Едва двадесет годишен се отличава при обсадата на Маастрихт през 1673г. След това служи под командването на Конде по време на битката при Сенефе, след която е повишен в полковник на кавалерийски полк. През следващите тринадесет години служи под командването на най – прочутите френски пълководци на XVII век – Конде, Тюрен и херцог Люксембург. Едва през 1687г. получава ново повишение – генерал. Това забавяне се дължи, на неприязънта, която френският министър на войната Лувоа изпитва към него. Следващото му назначение е като дипломат в двора на баварският електор Максимилиан II Емануел. Двамата стават близки приятели. Следващата му мисия отново е дипломатическа – изпратен е като посланик във Виена към края на Войната на Големия Алианс*.

С избухването на войната за Испанско наследство, генерал Вилар получава своя собствена армия. През 1702г. при Фридлинген за пръв път демонстрира своя военен талант и въпреки че понася повече жертви от австрийците, печели сражението и е повишен в маршал. Още на следващата 1703г. следва нова победа над австрийците при Хьохщад. Междувременно в южна Франция избухва бунта на хугенотите, наречен Камисард, в чието потушаване взима участие Вилар и за което е награден с Ордена на Светия Дух и с титлата “херцог”.

Ала битката, която донася славата на Вилар се състои на 11 септември 1709 при Малплаке, където Вилар удържа напора на обединените армии на Ойген Савойски и херцог Марлбъро. По време на битката Вилар получава рана в крака от шрапнел, но въпреки оттеглянето му от бойното поле, французите успяват да одържат позициите си и да се изтеглят в добър ред. Съюзниците печелят пирова победа. Срещу 12 000 убити французи, те дават над 24 000 жертви. Отнесен на носилка при краля, Вилар казва ”Ако Бог даде на враговете на Ваше Величесво още една такава победа, то те ще бъдат съсипани” Малплаке дава на Франция нужната глътка въздух. Следват две кампании без решително сражение. Все пак през 1711г. Марлбъро побеждава Вилар при Бушен, разбивайки френската отбранителна линия. Клод Луи дава отчаян отпор и Марлборо и армията му са изтеглени от Континента. Това дава шанс на французите да минат в контранастъпление и Вилар успява да победи принц Ойген при Денен през 1712г. Войната продължава още 1 година, но французите успяват да удържат позициите си и дори успяват да превземат Ландау и Фрайбург, където Вилар лично води щурма на крепостта. След това, маршалът води преговорите с принц Ойген и двамата подписват мира от Ращат.

По време на регентството на малолетния Луи XV, Вилар почти успява да достигне ранга Конетабъл на Франция, но опозицията на кардинал Дюбоа и бунта на Монморенси осуетяват намеренията му. Последната война на Вилар е войната за Полското наследство, която се оказва по – скоро дипломатическа, от колкото агресивна. След като започва бойните действия с момчешката жар, с която се втурва срещу австрийците при Денан, Вилар умира на 81 годишна възраст на 17.06.1734г. в Торино.

*Големият Алианс – Съюз на Дания, Холандия, Англия, Австрия, Испания, Португалия,Нидерландия и Швеция, насочен срещу Франция.

Хронология:

08.05.1653г. – роден в Мулен, Гаскония

1671г. – Записва се във френската армия.

1673г. – Участва в обсадата на Маастрих

11.08.1674г. – Участва в битката при Сенефе, повишен е в полковник

1687г. – Повишен в чин генерал

14.10.1702г. – Печели при Фридлинген. Повишен в маршал.

20.09.1703г. печели при Хохщат

1704г. – Участва в потушаването на бунта Камисард. Получава титлата “херцог” и Ордена на Светия Дух.

11.09.1709г. – Губи при Малплаке, но победатана Съюзниците е пирова.

12.09.1711г. – Губи от Марлбооро при Бушен.

24.07.1712г. – Побеждава Ойген Савойски при Денен.

1713г. – Превзема Ландау и Фрайбург.

1714г. – Подписва мира от Ращат с Ойген Савойски.

1714г. – Получава 18 място в Академията на Франция

1715г. – Назначен за Държавен Секретар на Войната

1734г. – провъзгласен за Маршал-генерал на Франция. Започва войната за Полското Наследство.

17.06.1734г. – Умира в Торино, Италия

Титли:

Предшественик

Титла

Наследник

Жан Франсоа Шамилар

18то място във Френската Академия

(1714 – 1734г.)

Арманд де Вилар

Даниел де ла Нарей

Държавен Секретар на Войната

(1715 – 1718г.)

Клод ле Блан


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s