Херцог Алба

Фернандо Наварез де Толедо и Пиментел, 3ти Херцог на Алба

(29.1.1507-11.12.1582г.)

Duke Alba

Наричан „Железният Херцог“ още приживе, Алба е един от най – успешните испански пълководци. Слави се с непреклонен дух, вярност към краля и Испания както и с жестокостта с която преследвал протестантите. Алба е човекът, който завоюва Португалия за испанският крал Фелипе II.

Дон Фернандо е роден на 29.10.1507г. Дядо му, Фернандо от Толедо още от малък започва да го обучава в изкуството на войната и политиката.

Едва осемнадесетгодишен, Фернандо участва в битката при Павия, където се отличава със храбростта си. Десет години по – късно, Карл V го избира да ръководи обсадата на Тунис, който херцогът на Алба превзема. Следва успешната отбрана на Перпинян, срещу Анри II, дофин на Франция. През 1547г., заедно с императора участва в битката при Мюлберг, където испанско-германските сили надделяват над войските на електора на Саксония – Йохан Фридрих и Филип I Хесенски. Следващата военна кампания в която участва е обсадата на Витенберг, където надвива Херцогинята-Електор на Саксония Сибила.

През 1552г. Алба застава начело на имперската армия, която навлиза във Франция, но започналата няколкомесечна обсада на Мец се проваля. Успехите на французите в Пиемонт, водят до назначаването на Алба за върховен главнокомандващ на имперските сили в Италия. Кампанията му, обаче, не се увенчава с успех и той е принуден да прекрати военните действия през зимата.

След абдикацията на Карл V, Алба продължава службата си при сина му – Фелипе II. Превзема цяла Кампания и застава под стените на Рим, но по заповед на Фелипе II преустановява офанзивата си. През 1559г. е изпратен като посланик в Париж, където договаря Мира от Шато Камбреси, който слага край на Испанско – френската война и с който французите се отказват от всякакви претенции към Италия.

През 1667г. Фелипе изпраща Алба в Нидерландите, начело на дванадесет хилядна армия и неограничени правомощия. Алба веднага се заема със задачата, възложена от неговия господар и започва процеси против протестантите. Убити са над 18 000 души*, а Алба си спечелва прякора „Кървавия херцог”. Освен това, херцога осъжда на смърт двама от водачите на нидерландската аристокрация – граф Хоорн и граф Егмонд, въпреки че те са на страната на католиците. Бруталните мерки на дон Фернандо настройват нидерландците срещу него и скоро около един от най – влиятелните благородници в Ниските Страни** – Вилем Мълчаливия, принц на Оранйе застава начело на разбунтувалитес е холандци. Заедно с това, Алба налага данъци по испански образец, които още повече настройват населението срещу него. Протестантите, приели името „гьози”(просещи) се превръщат в организирани пирати, които набират флот и започват да плячкосват бреговете. Следва победа над испанската флота и обявяването на Провинциите срещу управлението на Алба. Херцогът веднага се заема да възстанови реда и заедно с армията си превзема редица градове, сред които Монс, Мехелен и Зуптен. Заедно със синът си Фадрике, успява да възстанови почти всички провинции без Зеланд и Холандия. Градовете Наарден и Харлем са разграбени и опустошени. Едва при Алкмар устрема на испанците е спрян.

Влошаващото се здраве на Алба, както и невъзможността му да се справи окончателно с бунтовниците, го карат да подаде оставка, която е приета от Фелипе II през декември 1573г. След една любовна афера, в която е замесен сина му, Фадрике, Алба изпада в немилост и е заточен в замъка си Узеда.

През 1580г. Фелипе отново вика на служба Кървавия херцог, във връзка със ситуацията в Португалия*** Алба поема командването на испанската армия и успява да се справи с претендента Антонио в битката при Алкантара. Влизайки в Лисабон, оставя на войниците си да разграбят предградията на града.

Алба не успява да се радва дълго на почестите, тъй като умира на 11.12.1582г.

* – Според испанците умират не повече от 600 души, други източници сочат около 6 000 жертви.

** – Наименованието на Белгия, Нидерландия и Люксембург през Средновековието и Ренесанса.

*** – През 1580г. умира кралят на Португалия Енрике, наричан Кралят кардинал и започва борба за трона между Катерина де Браганца, дон Антонио, приор на Крато и Фелипе II, спечелен от краля на Испания с помощта на Алба.

Хронология:

29.10.1507г. Роден в Толедо, Испания

24.02.1525г. – Участва в битката при Павия

1635г. – Превзема град Тунис

1635г. – Побеждава Анри II и удържа Перпинян

24.04.1547г. Сражава се при Мюлберг заедно с Карл V

1547г. – Превзема Витенберг

1552г. – Неуспешна обсада на Мец

1557г. – Превзема Кампания

1559г. – Посланик в Париж. Подписва договора от Шато Камбреси.

1567г. – Е назначен за губернатор на Нидерландия.

21.07.1568г. Разбива Лудвих Насау при Йеминген

1573г., декември – Оттегля се от поста Губернатор на Нидерландите

25.08.1580г. – Печели при Алкантара.

1580г. Назначен за вицекрал на Португалия

11.12.1582г. Умира в Лисабон.

Предшественик Титли Наследник
Фадрике Алварез де Толедо, 2ри херцог Херцог на Алба Фадрике Алварез де Толедо, 4ти херцог
Фернандо де Гонзага Губернатор на Милано

1555-1556г.

Кардинал Кристофоро Мадрузо
Маргарита Австрийска Губернатор на Нидерландите

1567 – 1573г.

Луис Зунйега де Реквенсес
Нова титла Вицекрал на Португалия

1580 – 1582г.

кардинал Алберт, ерцхерцог на Австрия

Герб:

Alba coat of arms

Португалскто наследство:

През 1580г. с помощта на наследственото си право и силата на оръжието, Фелипе II присъединява Португалия и колониалната й империя към своите обширни владения, създавайки „Империята в която слънцето не залязва”. Португалия ще е част от Испания, до 1640г., когато Жоао де Браганца оглавява бунта на португалците и освобождава страната, заставайки начело на обновеното кралство като Жоао IV.

Битката при Алкантара:

Испанската армия, водена от херцога на Алба среща португалците на 10 километра от Лисабон, близо до островчето Алкантара. Алба, начело на 8 000 пехотинци, 1 800 конници и 22 оръдия разгромява по суша седем хилядната армия на дон Антонио и след два дни превзема Лисабон. Тази победа решава съдбата на Португалия, която през следващите 60 години ще е част от Испания.