Анри дьо Тюрен

Анри де ла Тур де Оверон, виконт дьо Тюрен

(11.09.1611 – 27.07.1675г.)

Роден на 11.09.1611г. в Седан , втори син на Анри де ла Тур де Оверон, виконт на Тюрен, херцог на Булон и принц на Седан, от неговата втора съпруга Елизабет, дъщеря на Вилем Мълчаливия, принц на Оранж. През 1625г., на четиринадесет годишна възраст, постъпил в личната охрана на своя чичо, щатхолдера Морис Насау и по време на войната за Нидерландска независимост получил своето бойно кръщене. Фридрих Анри Насау, който наследил своя брат Морис като щатхолдер и принц на Оранж, дал на Анри титлата капитан.

Първата му голяма битка под френски флаг била при ла Мот, в Лорен, под командването на маршал де ла Форш, през 1634г, където мъжеството по време на последният щурм, спечелило на Анри повишение в ранг генерал – майор (maréchaldecamp). През 1635г., Тюрен служел под командването на Луи де Ногаре, кардинал да Ла Валета в Лорен и по поречието на Рейн. Французите успели да вдигнат обсадата на Майнц ( 8.08.1635г.), но трябвало да се оттеглят към Мец, поради недостиг на провизии. По време на отстъплението, Тюрен кръстосал шпаги с прочутия имперски пълководец Матиаш Галас и успял да докаже своята храброст и талант.

В началото на 40те години на 17ти век служил в Италия под командването на Оркур и Тома Савойски и се проявил като опитен военоначалник, превземайки редица градове. През 1643г, няколко месеца преди да се завърне във Франция получил титлата Маршал на Франция и му било поверено командването на армията на Сакс – Ваймар. Достигал тридесет и две годишна възраст, Тюрен бил служил под командването на четирима велики пълководци – Принца на Оранж, Сакс – Ваймар, кардинал Ла Валета и Оркур, всеки от които имал принос за изграждането на цялостния талант на Тюрен. През следващите 4 години, Тюрен служил под командването на принца на Конде в Германия, където двамата постигнали редица значителни успехи. Тюрен и неговите шведски съюзници провели блестяща кампания, увенчана от битката при Засмархаузен на 17 май 1648г. след която, Бавария, подложена на огън и меч, се принудила да сключи окончателен мир и да излезе от войната.

Избухването на Фрондата поставило Тюрен и Конде един срещу друг. Тюрен разбил принца при Арас, понесъл поражение при Валенсиен, но постигнал окончателна победа при Дюните (1657г.), с което сложил край на войната между Франция и Испания.

След като почти разгромили холандците през 1672г., французите е оказали във война срещу голяма антифренска коалиция. Конде и Тюрен този път действали заедно и успели да отбият множеството атаки от страна на австрийци и прусаци. На няколко път Тюрен бил надхитрян от опитният имперски пълководец Монтекукули, ала в крайна сметка опитът и храбростта му дали необходимото предимство, и той успял да изтласка врага от френската земя. След сложен низ от почти шахматни ходове, Тюрен принудил Монтекукули да даде сражение, в неизгодна за империалистите позиции. По време на първата размяна на залпове, на 27 юли, 1675г., Тюрен бил убит, а новината за смъртта на великия маршал, хвърлила Франция в траур.

Тюрен е може би един от най – успелите хугеноти във френската история. Въпреки трудностите, които лутеранското му вероизповедание му създавало, Анри успял да се пребори с подозрителността на Ришельо, а след това и на Мазарини, които не можели с лека ръка да доверят командването на армията на един “еретик”. Друга трудност, с която Тюрен се борил цял живот, бил говорният дефект който имал. Едва след петнадесетата си година, той успял да преодолее вроденият си недъг, което само увеличило упоритостта и решителността, която той не спирал да проявява до края на живота си.

Хронология

11.09.1611г – Роден в Седан

1625г. – Служи под командването на Мориц фан Насау

1634г. – Участва в обсадата на Ла Мот

08.08 1635г. Участва при деблокирането на Майнц

1639 – 1643г. – Служи в Италия при граф Оркур и принц Тома Савойски

19.12 1643г. – Назначен за Маршал на Франция

Август, 1644г. – Сражава при Фрайбург

03.08 1645г. – Сражава се при Нюрдлинген

07.05 1648г. – Побеждава имперската армия при Засмархаузен

07.04 1652г. – Участва в битката при Гиен

25.07 1654г. – Побеждава Конде при Арас

1656г. – Победен от Конде при Валенсиен

17.06 1658г. – Побеждава Конде при Дюните

1674г. – Побеждава анти-френските коалиционни войски при Синзхайм

1674г. – Побеждава съюзниците* при Ензхайм

05.01 1675г. Разбива Фридрих Вилхелм при Тюркхайм.

27.07 1675г – Убит при Зазбах.

* – Става дума за антифренската коалиция, с която Луи XIV воювал във Фландрия и Холандия. В нея влизали Бранденбург, Австрия, Нидерландия, и някои от малките държави на Свещената Римска Империя.

Битката при Дюните

Френската армия и английските й съюзници се подреждат в няколко линии. Левият фланг е защитен от морето, а на десният е разположена артилерийска батарея и мускетари. Испанците също заемат позиция в няколко линии. Конде разполага своите френски части в левия фланг на испанската армия и оставя в резерв по – голямата част от конницата си. Резерва на Тюрен се състои от швейцарска пехота и конни части. Лявото крило на французите, където се сражават и англичаните, взема предимство над испанците, докато от дясно, Конде успява да унищожи френските предни линии но е спрян от швейцарците. Тюрен използва конния си резерв, обгражда испанците от ляво и в центъра и ги разгромява. Конде предпочита да избегне загубите и се изтегля с остатъците от армията си, запазвайки добър ред.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s