Хуан Франсиско де Бетте, маркиз де Леде

Хуан Франсиско де Бетте, маркиз де Леде

Роден Жан Франсоа де Бетте на 6 декември, 1672г. в Брюксел. Член на една от най-старите белгийски аристократични фамилии. За детството му се знае малко. Вероятно получава добро образование и следва военна кариера в рамките на Испанските Нидерланди В началото на XVIII век, Маркизът на Леде пристига в Испания и е назначен за Генерал-Комендант на Майорка и Арагон, а през 1703г. е посветен като Рицар на Златното руно – най-уважавания рицарски орден в Испания, основан от Филип III Добрия през 1430г. Всичко това говори за престижа и високото доверие, с което де Леде се приема в мадридския двор, както и за ясната про-бурбонска позиция, която аристократът заема по време на Войната за Испанското наследство ( 1700 – 1714 г. )

Хуан де Бетте става известен през 1717 г., когато застава начело на испанските войски, изпратени в Сардиния, Сицилия и Неаполитания за да възстановят тези територии във владение на испанската корона. Това бележи началото на Войната на четворния съюз ( 1718 – 1720 г. ), в рамките на която Испания се опитва да ревизира неблагоприятните териториални клаузи на мира от Утрехт ( 1713 г. ), който също така забранява на испанския крал Фелипе V да претендира за френската корона. Воден от собствената си амбиция и подпомаган от съпругата си Исабела Фарнесе и своя пръв министър – кардинал Джулио Алберони, кралят на Испания решава да изпрати армиите си в Южна Италия и да си възвърне контрола над изгубените острови Сардиния и Сицилия, както и над Неаполитания. Маркизът на Леде, който вече се е доказал като верен служител на короната е поставен начело и въпреки неблагоприятните условия, в които е принуден да воюва, фламандецът успява да оправдае доверието на своя владетел.

През 1717г. де Леде ръководи инвазията на Сардиния, като начело на 115 кораба и 9 000 войници успява да подчини острова през октомври 1717г., възползвайки се от това, че австрийските Хабсбурги воюват с Османската империя ( 1716 – 1718 г. ) и нямат възможност да изпратят подкрепления по море. През юли 1718г., де Леде ръководи експедиция от 30 000 души срещу Сицилия, която тогава е владение на Савойското херцогство. Армията на маркиза превзема Палермо, а до края на септември обсажда и превзема Месина и са завладява останалата част на острова. Въпреки че английската флот успява да разбие испанците край нос Пасаро ( 11 август, 1718 г. ), де Леде се справя с последвалия десант на австрийците, опитващи се да вдигнат обсадата на Месина в битката при Милацо ( 15 октомври, 1718 г. ). По същото време Австрия, Франция и Великобритания настояват Испания да върне островите, а отказа на Мадрид е посрещнат с обявяване на война. На страната на трите сили се включва и Нидерландия ( август, 1719 г. ) като по този начин се оформя т. нар. Четворен съюз.

Войната на Четворния съюз в Средиземноморието. Със звезди са отбелязани местата на основните сражения. С тъмносини стрелки – Експедицията на де Леде 1717 г.; С тъмночервени стрелки – Експедицията на де Леде 1718 г.

Войната на Четворния съюз в Средиземноморието. Със звезди са отбелязани местата на основните сражения. С тъмносини стрелки – Експедицията на де Леде 1717 г.; С тъмночервени стрелки – Експедицията на де Леде 1718 г.

През следващата година ( 1719 г. ), де Леде успява да разбие втора австрийска армия, пратена на острова в битката при Франкавила (20 юни, 1719 г. ), но в последствие армията му е отрязана от провизии и подкрепления заради британската блокада на Сицилия. Австрийците излизат победители във втората битка при Милацо, връщат си Месина и обсаждат последните испански части в Палермо. Същевременно, Французите успяват да окупират Флорида, а британците превземат Виго и демонстрират колко уязвима била Испания от към комбинирани атаки по суша и море. Останал сам срещу всички западни сили, Фелипе V решава да поиска мир и през 1720г. е подписан Хагският договор ( 12 февруари ), съгласно който Испания връща завладените територии в замяна на връщането на Виго и Флорида. Херцогът на Савоя се задължава да замени Сицилия за Сардиния, а синът на Фелипе V и Исабела Фарнесе – Антонио, е признат за херцог-престолонаследник на Парма и Пиаченца, което помага за бъдещото засилване на испанското влияние в Италия от средата на XVIII век.

Схема на сражението при Франкавила – В жълто – испанските части, в зелено – австрийските.

Схема на сражението при Франкавила – В жълто – испанските части, в зелено – австрийските.

Последната военна кампания в кариерата на де Леде е в началото на 1721 г., когато Хуан де Бетте е изпратен, начело на испански експедиционни сили да вдигне обсадата на Сеута. В последвалото сражение, де Леде побеждава мароканския владетел Исмаил ибн Шариф. За заслугите си към короната, де Леде е издигнат в гранд на Испания в края на 1721 г., а през 1724 г. заема поста председател на военния съвет на Испания. Маркизът на Леде умира на 11 януари, 1725 г. в Мадрид.

ХРОНОЛОГИЯ:

06.12.1672г. – Роден в Брюксел, Испанските Нидерланди

1700 – 1714г. – Служи в испанската армия по време на Войната за Испанското наследство.

1703 г. – Посветен в рицарство към Ордена на Златното руно.

1717г. – Застава начело на експедиционния корпус пратен в Сардиния.

04.10.1717г. – Превзема Каляри, столица на Сардиния

25.10.1717г. – Превзема замъка Алйеро, последната австрийска крепост в Сардиния.

1718г. – Оглавява испанската експедиция в Сицилия.

07.07.1718г. – Превзема Палермо

30.09.1718г. – Превзема Месина

15.10.1718г. – Побеждава австрийците при Милацо

20.06.1719г. – Побеждава австрийците при Франкавила

1719г. – Победен от австрийците във втората битка при Милацо.

1719г. – Ръководи обсадата на Палермо, като задържа града до подписване на мира от Хага през 1720г.

1721г. – Побеждава султан Исмаил ибн Шариф при Сеута и вдига обсадата на града от мароканците.

1721г. – Издигнат в статут на гранд на Испания

1724г. – Назначен за председател на военния съвет на Испания

11.01.1725г. – Умира в Мадрид

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s