Принцът на Конде

Луи де Борбон, херцог на Ангиен, Принц на Конде

(08.09.1621 – 11.11.1686г.)

Луи Принц на Конде

Луи II Де Борбон, Четвърти Принц на Конде е роден на 8ми септември 1621г. в Париж. Син е на Анри II дьо Борбон, 3ти принц на Конде и Шарлот Маргьорит Монморенси. Завършва Йезуитския колеж в Брюж, а след това и Кралската Академия в Париж. Едва седемнадесет годишен, управлява Бургундия в осъствието на баща си. Влюбен в Марта де Вижен, Луи е принуден от баща си да се омъжи за тринадесетгодишната племеница на кардинал Ришельо – Клара Клеменца де Меле Брез, жена, която той никога няма да обича истински, но която ще му остане вярна до края на живота си. Този брак, както и помощта, която Луи оказва на Ришели, по време на заговора на Сен Мар, допълнително спечелват на младия благородник доверието и подкрепата на първия министър на Франция.

Военната кариера на Луи започва с включването на Франция в Тридесетгодишната война. Младият херцог на Ангиен се включва в заключителния етап на конфликата. През 1643г. е поставен начело на френските войски в северна Франция, които сействат срещу испанските сили във Фландрия. Още на 19ти май същата година, 22 годишния Луи участва в първата си голяма битка, която се оказва и решаваща за хода на войната. При Рьокроа, малдият и амбициозен Ангиен нанася поражение на непобеждаваната от столетие испанска армия и се окичва със славата на един от най – талантливите пълководци на своето време. През зимата на същата година се завръща с триумф в Париж. За да забрави наложеният му насила брак, се отдава на поредица от любовни афери с различни парижанки. Следващата година носи нови успехи за Луи. Заедно с виконт Тюрен нанасят поражение при Фрайбург, на имперските силив водени от граф Мерси. Зимата отново прекарва из пражиржките квартали с различни любовници. Следващата 1645г. е белязана от бляскава победа над Мерси при Ньордлинген, известна и като Втората битка при Ньордлинген* Ангиен получава няколко тежки рани, но това само засилва славата му на храбър войн и любимец на дамите** Още същата година пада и Филипсбург, ознаменувайки края на една великолепно проведена кампания. Следващата година Ангиен служи под командването на чичото на 8 годишния Луи XIV – Гастон д’Орлеан. Херцогът на Орлеан скоро поверява командването на Луи и той превзема Дънкърк през октомври.

Същата година умира старитя Принц на Конде, и Луи се оказва най-влиятелният аристократ във Франция. Заедно с брат си, Принца на Конти и зет си, херцога на Лоневил, семейството на Конде застава начело на една значителна част от Франция. Правителството, начело с кардинал Джулио Мазарини си поставя за задача да не позволява на Конде да добие още по голямо влияние. Ето защо изпращат принца начело на каталанската армия, която се бонтува срещу испанския крал. Кампанията е предварително обречена, но Конде успява да се реабилитира след блестяща победа при Ленс на 19ти август 1648г. Септември го заварва в кралският двор, повикан от Ана Австрийска за да усмири разбонтувалата се парижка тълпа. Верен на аристократичното презрение към буржоата, Конде застава начало на кралската армия и в рамките на няколко месеца сломява съпротивата на парижани.

Амбицията и влиянието на Конде бързо настройват Двора против него. По заповед на кралицата, той, брат му е зет му са арестувани на 18.01.1650г. Голямата изненада поднасят дамите в семейството. Трите съпруги започват бързи действия за освобождаване на своите мъже. Принцесата на Конде, вярна съпруга на един неверен съпруг, дори събира армия около себе си и превзема Бордо. През февруари Конде е освободен, но скоро отново е поставен в опасност, след поредната смяна на настроенията в двора. Започналата гражданска война води до сблъсъка на двама от най – добрите пълководци на века – Конде и Тюрен. Бирката при Сен Антоин, завършва благополучно за конде, който е спасен от херцогинята на Монпенсиер, която убеждава парижани да насочат оръдията на Бастилията срещу Тюрен. Конде успява да избяга от последвалата обсада и постъпва на служба при Испанският крал. Уменията му обаче остават напразни заради остарялата и потънала в корупция испанска военна машина. Въпреки че постига няколко успеха, в крайна сметка Луи е победен в битката при Дюните, загуба, до голяма степен следствие от неумелите действия на испанския генерал дон Хуан Хосе Австрийски. Така приключва войната между Испания и Франция. Кралят на Испания, Фелипе IV предлага на Конде служба и титлата херцог на Люксембург. Изправени пред възможността да се изправят отново срещу Конде, френското правителство приема да му даде амнистия и да му върне всички почести и титли. Ака през 1659г., Конде отново се връща на служба при френския крал.

В последвалите години, Конде се явява френски кандидат за Полският трон, но забраната на Луи XIV и избирането на Ян Собиески провалят тези планове. През 70те години на XVIIв. Следват няколко кампании в Елзас и Пфалц. Последната голяма битка на Конде е при Сенеф, където кръстосв шпаги с Принца на Оранж (Бъдещия Уилям III Английски).

През 1675г. след като успява да отблъсне инвазията на имперските сили по поречието на Рейн, Конде се оттегля от военна служба.

Завършва живота си през 1686г. на шестдесетипет години в имението си Шато дьо Шантили. В последното си писмо до краля, Конде го моли никога да е освобождава жена у от нейното изгнание. Това е отплатата му за всички облаги които му донася бракът му с нея, както и за това, че някога тя спасила живота му.

* – Първата битка при Ньордлинген се състои през 1634г., между Австрийско-Испанската армия, командвана от Кардинал Инфантът Фернандо и Фердинанд, херцог на Щирия и Шведската армия, водена от Бернард Сакс-Ваймар и Густав Хорн. Имперските сили печелят решителна победа, която слага край на Шведската война (1630-1634) и принуждава Франция да се включи в Тридесетгодишната война.

** – Младите аристократи са обичали да се хвалят с белезите, които са получавали в бтка или по време на дуели.

Герб:

Coat of Arms

Предшественик:

Титли:

Наследник:

Анри II дьо Бурбон

Принц на Конде

(1646-1686)

Анри III дьо Бурбон

Анри II дьо Бурбон

Херцог на Ангиен

(1621-1646)

Анри III дьо Бурбон

Хронология:

08.09.1622г. – Роден в Париж.

1642г. – Участва в обсадата на Арас.

19.05.1643г. – Разбива Испанците при Рьокроа.

3-9.08.1644г. – Разбива баварците при Фрайбург.

03.08.1645г. – Разбива имперските сили при Ньордлинген.

26.12.1646г. – Наследява баща си като Принц на Конде

11.10.1646г. – Превзема Дънкърк.

1647г. – Провал на кампанията в Каталуния.

19.08.1648г. – Разбива испанците при Ленс.

Спетмври 1651г. – Битката при Сен Антоин, без победител.

14.06.1658г. – Губи в битката при Дюните от Тюрен.

11.08.1674г. – Побеждава Вилем от Оранж (по-късно Уилям III Английски) при Сенеф.

11.11.1686г. – Умира в Шато дьо Шалини.

Принцовете на Конде:

За първи път, титлата е използвана от Луи I Бурбон, чичо на крал Анри IV Наварски и лидер на протестантската партия. В последствие титлата става наследствена в неговият род, който е клон на кралският род на Бурбоните. Принцовете на Конде играят важна роля във политическите дела на Франция до премахването на титлата през 1830г. Най известният им представител е Луи II, наричан Великия Конде.