Великите Пълководци в Света на Малазан

Дасем Ълтър – Създателя на Имперската малазанска армия и Първи Меч на Империята. Победител в безчет сражения и кампании. Във времето на най-голям възход на Империята, Дасем служи като Рицар на Гуглата, бога на Смъртта. При последното оковаване на Сакатия Бог, Гуглата прибира душата на дъщерята на Дасем и пълководеца обявява лична война на бога на Смъртта. Предполага се че умира по време на Обсадата на Югатан. Някои смятат че Дасем не е мъртав, а се въздига като Десемврий, бога на Сълзите. Други го свързват с Пътника, който се появява на Дрифт Авалий в „Дом Вериги”. За Пътника, подобно на Дасем, се казва, че е бил с Каланвед и Танцьора още от самото начало. Ълтър е определян като един от най-добрите пълководци на своето време.

Дужек Едноръкия – Прославен Върховен Юмрук от армиите на Малазан. Участва в безброй кампании из завладените от Империята – Кюн Тали, Седемте Града и Дженабакъз. Превзема Пейл, а след това участва в Разгрома на Панион Домин. По време на Войната на Апокалипсиса, неговата Девета армия подпомага силите на Тавори Паран. Умира от Чума, причинена от богинята Полиел.Един от най-талантливите войници на Империята. Остава единствен незасегнат от Чистките на Ласийн.

Уискиджак – Командир на Подпалвачите на Мостове и бивш Юмрук. Води многобройни кампании в Кюн Тали и Седемте Града. Ръководи операциите в Рараку. Един от основните стратези за разгрома на Панион Домин. Умира в Двубой с Калор. Уискиджак е заемал поста Зидар на Дома Смърт.

Тавори Паран – Новата Адюнка на Императрицата. Печели Войната на Апокалипсиса, Превзема Югатан и усмирява 7те Града. Успешно се измъква от Блокадата при град Малаз. Превръща се в лидер на изгнаническата армия на Ловците на Кости. Превзема Северозападен Ледерон и ликвидира империята на Тайст Едур.

Греймейн – Командир на Малазанските легиони в Корелри. Води упорите кампания срещу населяващите този далечен континент, странни създания. Майстор на маневреността. Използва специфични методи при подредбата на армията си и дислоцирането й по бойните полета.

Колтейн – Юмрук на Седма армия. Води Кучешката верига. Печели 9 от 10те големи сражения, срещу многократно по-голям противник. Роден лидер и отличен тактик. Умира при Пропада, но се предполага, че душата му е отнесена от гарваните на Уик и се е преродил.

Каладън Бруд – Асцедент и Носителна Чука на Бърн. Герой от древните легенди. Наричан е Бойният Главатар. Води антималазанската съпротива на Дженабакъз. Доказва се като равностоен и дори по-добър командир от Дужек Едноръкия. Един от основните архитекти на Краха на Панион Домин.

Каллор – Безсмъртен войн, Върховен Крал. Пръв Съветник на Каладън Бруд. Пълководец с богат, хилядолетен опит. Предава своите съюзници, убива уискиджак и се превръща в Похититела на Дома Вериги. Сегашното му местоположение е неизвестно..

Принц Казз Д’Авори – Командир на пурпурната Гвардия. Легендарен наемнически водач. Заклел се да си върне отнетите родови земи, води „вечна” война с Малазанската империя. Опитен стратег и водач.

Леоман от Вършачите – Лидер на пустинните племена и най-опитен сред водачите на Апокалипсиса. Успява максимално да уязви и забави Малазанските части. Нанася им огромни загуби в Ю’гатан. Неизвестно е къде се намира. Сключил е сделка с Кралицата на Сънищата.

3 коментара за “Великите Пълководци в Света на Малазан”

 1. Бих добавил още няколко, без които нямаше да е същото:
  Гъноуз Паран, Господар на колодата, ръководи армията на Дужек след неговата смърт, един от оглавяващите борбата с Форкрул Ассаил.
  Онос Т’уулан, Първи меч на Т’лан Имасс, ръководи имасите в безчет битки през хилядолетията, един от оглавяващите борбата с Форкрул Ассаил.
  Брис Бедикт, Командир на армията на Ледер, връщал се е от царството на смъртта два пъти, най-изкусният майстор на меча в Кралството.
  Гуглата, след като сдава поста на бог на Смъртта, съумява обедини в армия 14 джагъта и като неин ръководител изправя армията срещу Форкрул Ассаил.

 2. Обявиха корица за предстояща книга, свързана със света на Малазан 🙂 http://omagiosanovreme.blogspot.com/2012/07/forge-of-darkness-299.html

 3. може и Аномандън Рейк , рицарят на Тъмнината

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s