Мийхил Адрайанзоон де Рьойтер

Мийхил Адрайанзоон де Рьойтер

(24.03.1607- 29.04.1676г.)

220px-Bol,_Michiel_de_Ruyter

Рьойтер е най-успешният адмирал в холандската история и може би най-забележителният военноморски командир за целия XVII век. Победите му срещу англичани и французи утвърждават Нидерландия като водеща морска сила през периода. Рьойтер е обичан от своите екипажи, които се обръщат към него с почтителния прякор Бестевер (старохоландски за „Дядо“)

Мийхил е роден във Флисинген през 1607г. в семейство на Адрайан Мийхелзоон, който бил производител на пиво и Аахйе Янсдохтер. За ранния му живот се знае малко, но вероятно става моряк още като малко момче. За първи път служи в армията като мускетар през 1622г., когато участва във вдигането на обсадата на Берген оп Зоом под команването на Маурис Насау. Следващите десет години прекарва на борда на търговски кораби, които често акостират в Дъблин. От там, Мийхил се научава да говори перфектен ирландски. По време на търговските си плавания често пътува и до Берберския бряг, където получава прякора „де Рьойтер“, произлизащ от холандския глагол „рьойтен„, който означава „грабя, извършвам рейд“.(1)

Първото си военно назначение във флота получава през 1637г., когато му е даден кораб, с който да разчисти пиратско леговище край Дънкирк, от където каперите тормозели холандските търговски кораби. В продължение на три години Рьойтер успешно се справя със задачата. В последствие отново е назначен като капитан в холандската флота, която се сражава редом с португалците срещу испанските кораби в Атлантика. През 1641г. участва като трети капитан в първото си голямо сражение край нос Св. Винсент, където холандската флота се справя испано-дънкиркска ескадра. През 1642 и 1643г. отново се занимава с търговия, но вече на борда на свой собствен кораб, с който пътува до Мароко и Западните Индии. По време на тези пътувания натрупва богатство и престиж и често откупува пленени християни, спасявайки ги от робство. Когато през 1650г. втората му съпруга умира и Мийхил се жени за трети път, морякът решава че е време „да пусне котва“ и си купува ферма в Зеландия. Съдбата имала други планове за него.

Когато през 1652г. избухва Първата Англо-холандска война, Рьойтер, макар и с доста резерви се завръща във флота и поема неформалния пост на комодор под командването на Маартен Тромп. Първата му победа е в битката при Плимът, където Рьойтер изненадващо побеждава английския флот под командването на Дьордж Айск. Следват битките при Кентиш Нок и Габард, в които за пореден път се проявява таланта му да командва.  Смъртта на Тромп в битката при Шефенинхен войната приключва. Де Вит, де факто лидер на Нидерландия, кани Рьойтер да поеме върховното командване на флотта, но Мийхил отказва, заявявайки, че не е подходящ за поста. Въпреки това, през 1654г. приема поста вице-адмирал и заедно със семейството си се мести в Амстердам през 1655г.

Между 1655 и 1665г., де Рьойтер служи в поредица от мисии, свързани с опазването на холандския търговски флот в Средиземно море, както и в помощ на датчаните по време на войната със Швеция (Втората Северна война 1655-1660г.). По време на кампаниите в Балтика, Рьойтер участва в деблокирането на Данциг и във връщането на Нюборг на датчаните. за втората акция Мийхил получава рицарска титла от датския крал Фредерик III.

През 1664г., година преди да започне Втората Англо-холандска война, Рьойтер атакува английския флот в Западна Африка и успява да възстанови на Нидерландия част от местните търговски постове, които англичаните са отнели по-рано. В последствие Мийхил поема към Северна Америка където атакува английските колонии. През 1665г. атакува английската морска база в Барбадос, но въпреки че потопява част от съдовете на соите опоненти, Рьойтер не успява да преодолее бреговите фортификации и е принуден да се оттегли.

След завръщането си в Европа, през 1655г. е назначен за Лейтенат-адрмирал на холандския флот, което го превръща във върховен главнокомандващ по море. През юни 1666г. нанася тежко поражение на англичаните в Четиридневната битка, но два месеца по-късно избягва на косъм разгром в Битката в деня на Св. Джеймс. През 1667г., де Рьойтер ръководи рейдът към Мидуей, в рамките на който холандската флота достига почти до Лондон и унищожава част от английските арсенали в устието на Темза. Загубата е сериозен шамар за английското самочувствие и още същата година англичаните подписват мира от Бреда. През следващите 4 години, Мийхил не плава заради забраната, наложена му от Де Вит, който иска на всяка цена да опази живота на своя най-талантлив адмирал.

Когато през 1672г. Франция, подкрепена от Англия започва Холандската война (Третата Англо-холандска война), Рьойтер отново застава начело на флота. Победите му над обединените англо-фреснски флоти при Солбей (1672г.), Схоонефелд (1673г.) и Тексел (1673г.) осуетяват опита на съюзниците да дебаркират в Холандия. През 1673г., новият щатхолдер Вилем III създава специално за де Рьойтер поста Лейтенант-Адмирал-Генерал.

През 1674г. експедицията до Мартиника, водена о де Рьойтер се проваля заради болести, проблеми с времето и добре укрепената френска позиция. Две години по-късно, де Рьойтер поема на последната си експедиция. Начело на комбинирана холандско-испанска ескадра, Мийхил потегля към Месина, където местното население, подпомогнато от френски експедиционен корпус отхвърля испанската власт и заплашва да откъсне Сицилия от Испания. В две последователни битки холандците доказват своето предимство над французите, но не успяват да постигнат стратегическите си цели. По време на второто сражение при Агоста, гюле отнася крака му и той  умира два дни по-късно.

През 1677г. в Амстердам му е организирано грандиозно официално погребение. Тялото му е положено в Ньойе Кирх в Амстердам.

(1) Немалка част от берберските пирати се командвали от холандски капитани, които заради дългия мир с Испания (1606-1621г.) започнали да използват берберските пирати с цел да грабят католическите флоти в Средиземно море без формално да нарушват мира между Мадрид и Амстердам.

Хронология:

24.03.1607г. – Роден във Флийсен, Зеландия

1622г. – Служи като мускетар при вдигането на обсадата ан Берген оп Зоом

1637г. – Получава първото си военноморско назначение и воюва с пиратите от Дънкирк

1641г. – Сражава се в битката при нос Св. Винсент

1652г. Назначен е в холандкия флот по време на Първата Англо-холандска война.

26.08.1652г. – Побеждава англичаните при Плимът

1652г. – Участва в битката при Кентиш Нок

1-4.06.1666г. – Побеждава англичаните в Четириденвната битка

04.08.1666г. – Победен от англичаните в Битката в деня на Св. Джеймс

9-14.06.1677г. – Командва рейда срещу Мидуей

28.05.1672г. – Отблъсква английската флота при Солбей

юни, 1673г. – Побеждава англо-френския флот при Схонефеелд

21.08.1673г. – Побеждава англо-френския флот при Тексел.

08.01.1676г. – Сражава се в битката при Стромболи

22.04.1676г. – Тежко ранен в битката при Агоста. Умира два дни по-късно.

 

5 коментара за “Мийхил Адрайанзоон де Рьойтер”

  1. Бюригус каза:

    Гледайте филма за него:
    Адмирал ( 2015 )

  2. Тодор Великов каза:

    Историята се създава от личности.Михил Де вит е един от тях.

  3. James Flint каза:

    „Михил Де вит“ не съм чувал Тошкоооо..

Вашият коментар