Себастиан Льо Претър дьо Вобан

Себастиан Льо Претър дьо Вобан

1633-1707г.

Sebastien_le_Prestre_de_Vauban

Вобан е може би най-прочутият и успешен военен инженер не само в историята на Франция но и в световен мащаб. В рамките на втората половина на XVIIв. той ръководи доизграждането на 300, изграждането на 37 и превземането на десетки крепости, а теоретичните му трудове променят изкуството на фортификацията завинаги. Освен със своя принос за обсадното дело, Вобан е считан и за изобретател на щика.

Роден е на 15ти май, 1633г. в Сен Леже дьо Фушере в Бургундия, който днес носи името Сен Леже дьо Вобан в негова чест. Родителите му умират когато той е още дете и първите му години са прекарани в нищета, под грижите на монах от ордена на Кармелитите.

По време на Фрондата (1649-1659г.) взема страната на аристокрацията, водена от Принцът на Конде. Проявява смелост и е предложен за повишение в чин, но отказва, тъй като няма възможност да финансира подобна висока позиция в армията.(1) Конде, който забелязва таланта му като инженер го назначава за надзорник при укрепването на Клермон ан Аргон, но скоро след това Вобан е пленен от роялистите и попада в затвора. Лично кардинал Жул Мазарен се застъпва за него и успява да привлече младия войник към лагера на краля.

През 1655г. участва в първата си обсада при Сен Менеулд, ранен е два пъти, но е повишен в лейтенант от бургундските полкове.Скоро след това превзема първата си крепост – Клермон, а след това е назначен за кралски инженер, след като практикува обсадно дело под надзора на Луи Никола дьо Клервил, един от водещите специалисти във френската армия от първата половина на XVII век. До края на конфликта (1659г.) Вобан участва или лично ръководи обсадата на десет крепости, раняван е няколко пъти и в крайна сметка е удостоен със своя собствена рота от полковете на Пикардия.

Между 1659 и 1662г. ръководи изграждането на няколко крепости или доукрепяването на стари, сред които най-известна е Дънкирк – крепост, върху която той работи до края на живота си. Когато през 1667г. Луи започва нова война с Испания (Войната на Деволюциите 1667-1668г.), Вобан е привлечен на активна служба и превзема Дуе, Турне и Лил пред очите на Луи XIV. При обсадата на Лил проявява изключителна храброст и е назначен за лейтенант от гвардията, което отговаря на чин полковник.

След мира от Екс-Ла-Шапел (Аахен, 1668г.), Вобан е назначен за ръководител на ремонтните и укрепителните дейности по новопревзетите от Франция населени места в Белгия. През 1669г. публикува трактата „Mémoire pour servir à l’instruction dans la conduite des sièges“  в който разкрива своите ранни идеи върху обсадното дело. В последствие работата му привлича вниманието на министрите на войната ла Телиер и Льовоа.

През 1672г. Франция започва т.нар. Холандска война и Вобан отново е изпратен във Фландирия. Той превзема последователно Рейнберг, Ниймехен, Маастрихт, Трир и Безансон. В последствие ръководи единственото си полево сражение – отбраната на Уденаарде. След това превзема последователно Динан, Люи и Лимбург. По същото време пише своите известни „Инструкции за провеждането на отбраната“ (Instructions pour la défense). През 1676г. е повишен в Maréchal de camp (генерал-майор), след което превзема Конде, Бушен, Валенсиен, Камбре, Гент и Ипр. По това време Вобан систематизира своята практика за използване на паралелни траншеи за превземане на укрепени позиции, която принципно остава постулат в обсадното дело до Първата Световна война (1914-1918г.)

До края на XVII век, Вобан съчетава разработването на двете отбранителни линии във Фландрия с постоянното подобряване опита и качеството на инженерните части. В този период Вобан започва да прилага тактиката на „рикошетния огън“,(2) както и мащабното използване на мини за разрушаването на вражеските крепости. По време на Реюнионите и  Деветгодишната война (1689-1697г.) Вобан командва обсадите на Филибсбург, Намюр и Ат.

В началото на Войната за испанско наследство (1700-1714г.) Вобан започва работа върху трета отбранителна линия във Фландрия, която в последствие (1707-1711г.) изиграва решаваща роля за възпирането на съюзническото настъпление към Париж. През 1703г. е повишен до чин Маршал на Франция – второто най-високо звание във френската армия. Същата година превзема и Брайзах, като това е и последната обсада в кариерата му.

В последните години от живота си, Вобан пише трактати посветени основно на отбраната на крепости, сред които най-известен е De la defense des places. Същевременно той си позволява да критикува фискалната политика на Франция, както и прекомерната експлоатация на селяните, които той счита за гръбнак на страната. Споре Вобан въвеждането на единен 10% данък върху земеделското производство щял да реши финансовите проблеми на страната в началото на XVIIIв., но мнението му не било взето под внимание.

Себастиан дьо Вобан умира в Париж на 30.03.1707г. от възпаление на белите дробове. По време на Френската революция останките му са ексхумирани и разпръснати, но през 1808г. сърцето му е намерено и погребано с почести по заповед на Наполеон.

Хронология:

15.05.1633г. – Роден в Сен Леже дьо Фушере.

1649г. – Постъпва в полковете на Конде и се отличава с храбростта си.

1655г. – Превзема Клермон и е назначен за кралски инженер.

1655-1659г. – Участва в или ръководи превземането на десет крепости

1667г. – Превзема Дуе

1667г. – Превзема Турне

1667г. – Превзема Лил

1672г. – Превзема Рейнберг

1672г. – Превзема Нийминхен

1673г. – Превзема Маастрихт

1673г. – Превзема Трир

1674г. – Превзема Безансон

1674г. – Отбранява Уденаарде в единствената си полева битка.

1674г. – Превзема Динан

1674г. – Превзема Люи

1674г. – Превзема Лимбург

1676г. – Произведен е във генерал-майор

1676г. – Превзема Конде

1676г. – Превзема Бушен

1676г. – Превзема Валенсиен

1676г. – Превзема Камбре

1677г. – Превзема Гент

1677г. – Превзема Ипр

1683г. – Произведен е в генерал-лейтенант.

1683г. – Превзема Кортрайк

1684г. – Превзема Люксембург

1688г. – Превзема Филипсбург

1692г. – Превзема Намюр

1703г. – Повишен е в Маршал на Франция

1703г. – Превзема Брайзах, което е и последната му обсада.

30.06.1707г. –  Умира в Париж.

Бележки:

(1) По това време офицерите все още сами осигурявали въоръжението си, а често се налагало и да плащат от джоба си заплатите на своите войници.

(2) Вид стрелба под нисък ъгъл с по-малка мощност, която води до „подскачане“ на снарядите по земята.

1 коментар за “Себастиан Льо Претър дьо Вобан”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s