Пълководци на Третия Век – Колелото на Времето

Великите Пълководци на Третия век

Старата школа

Мадок Комадрин – Велик пълководец и генерал, живял 600 години преди Ястребовото крило. Прочут е с книгата си “Стомана и Мъгла”, от която до времето на Ранд са отцедели само две копия, притежание на крал Роедран Мурандийски, който отпечатва едно копие, като подарък на Телманес. Роедан вярва, че като научи книгите до най малката подробност, ще стане велик водач, в което Талманес силно се съмнява.

По своето творчество и стил на изказа, както и по напътствията които дава – “ Удряй там където врагът ти не те очаква, защитавай се там където очакват че ще бягаш. Изненадата е ключа към победата, а бързината е ключа към изненадата. За войника, скоростта означава живот.” И още : “Засипвай врага си със стрели. Винаги е по – добреда погубиш врага си от далеч, от колкото в директна схватка.” Комадрин напомня за китайският генерал и военен теоретик Сун Дзъ, който в своя трактат “Изкуството на Войната” дава същите наставления, към тези които са поели по пътя на пълководеца.

Гуаир Амаласан – Един от най – могъщите преливащи мъже на Третия век. Наричан е още Втория Дракон. Освен със своето могъщество в овладяването на Единствената сила, той се прославил и като един от най – добрите пълководци на своето време. Бил майстор на обсадите. Докато светът не се обърнал срещу него, Гуаир поставил под властта си Дармован, Елан Дапор, Баласун, Даулан, Есандара, Фарашеле, Фергенсиа, Карендор, Морениа, Нереван и Шиота.. Събрал армия, наброяваща около 166 000 души. Едва през 943СГ, армията му се срещнала с войските на Артур Пендраг, които били по – малобройни. Бовевете продължили два дни. Накрая, Ястребовото крило излязъл победител. Лъжедраконът бил пленен и отведен в Тар Валон. Преди да се състои процеса срещу него, следовниците му, водени от двама от генералите му – Макулен и Монтенеос щурмували Тар Валон и само намесата на Артур спасила града. Армията на Лъжедракона била разпръсната, а водачите били убити.

Arthur_falkenflügelАртур Пендраг Танреал – Роден през 912СГ, син на Мирдин Пендраг Мерагор и Майлинде Пендраг Линдал, владетели на Шанделе. Артур бил може би, най – значимата личност на Третия век, преди прераждането на Дракона. Той променил хода на цялата световна история, след като обединил всички земи между Гръбнака на Света и Аритския океан, а синът му Лутаир, завладял земите отвъд Океана.Пътят му към висините на славата, започва през 939СГ, когато Гуаир Амаласан се провъзгласява за Преродения Дракон и започва Войната на Втория Дракон. 940 СГ Артур е първия владетел, който изпраща армия срещу Амаласан и получава прякора си – Ястребовото крило. 943СГ, Артур лично предвожда армията, която извоюва на пръв поглед невъзможна победа над войските на Амалсан в битката при Това, пленява Лъжедракона и го отвежда в Тар Валон. Следва победа над следовниците на Гуаир, които щурмуват Кулата. Пак през същата година, Кембраин, Кодомар и Това, нападат Шанделе. Смята се че зад атаката стои Амирлинския трон, Боуин от Червената Аджа, която е настроена срещу Ястребовото Крило, заради това, че завежда армията си в Тар Валон, въпреки че това спасява Града и самата нея. Артур помита своите опоненти и така започва Обединението. През следващите 20 години (до 963СГ) Артур завладява всички земи от Гръбнака на Света до Аритския океан, без да има нито една загубена битка. На следващата година, Ястребовото крило напада Аийлската пустош, и понася може би единственото си поражение. През 973СГ Джауин Моерад (Ишамаел), става съветник на краля. Арур прогнва Айез Седай от своята свита и обсажда Тар Валон.987СГ Артур унищожава тролокските пълчища, които нахлуват от север, като тази победа слага край на техните набези за следващите 50 години. 922СГ Артур праща своя син Лутаир отвъд Океана, за да завладее земите там. На следващата година, нова флота, водена от една от дъщерите му, поема към Шара, но вероятно е унищожена. 994СГ, на 82 годишна възраст, Артур умира, а огромната му империя го надживява няколко месеца. Започва Стогодишната война. Последната битка в която участва Ястребовото крило е през 998НЕ, когато повежда Героите на Рога, срещу своите потомци от Сеачан. Вероятният му прототип е Карл Велики, император на Свещената Римска Империя от 24.12.800г. до 814г. Карл е водил над 50 военни кампании и е победил във всичките, обединявайки почти цяла Западна Европа. Единственото му поражение е нанесено от маврите в Испания през 802г. (някои смятат че маврите (арабите), са прототип на айилците – бел.авт.) Друга успешна съпоставка, може да се направи с монголския император Кубилай хан, който обединил почти цяла Азия под властта си, след което изпратил армията си отвъд морето, към Япония. Когато корабите му потънали, а армията измряла, това бил тежък удар за хана. Няколко години след смъртта му, империята се разпада и започва гражданска война между отделните принцове, продължила чак до идването на Тамерлан, стотина години по – късно.

Суран Мараваил – Най – добрия генерал на Ястребовото Крило и съпруг на първата кралица на Андор – Ишара. Суран бил натоварен със задачата да превземе и унищожи Тар Валон. С избухването на Стогодишната война, Ишара, внучка на последния крал на Алдешар и любовница на Мараваил го убеждава да изостави обсадата на Тар Валон (което спасява града, тъй като, той е бил на път да падне – бел.авт.)и да поеме с нея към Кемлин. След като овладяват града, започва бавното и постепенно разширяване на Андор. Всичките му синове загиват във войната, като никой не доживява 20 годишна възраст. Самият Суран загива в битка с четирима убийци, след като погубва и четиримата. Това се случва в двадесет и третата година на Стогодишната война.

GarethГарет Брин – Считан за най – велики жив пълководец. Дълги години служи като Капитан – Генерал на кралската гвардияна Мургейз Траканд, кралица на Андор. Той заема този пост от края на Айилската война. След пристигането на Рахвин в Кемлин, Брин напуска поста си и се оттегля в имението си, където се сблъсква с Мин Фрашоу, Сюан Санче и Леане Шариф. Следва пътуване до Муранди, което го отвежда до Салидар. Там той приема да стане пълководец на Егвийн ал Вийр. Започва да събира армия и се подготвя да обсади и превземе Тар Валон. След като Айез Седай му осигуряват Пътуване, Брин и армията му, обсаждат Тар Валон. Гарет настоява за директен щурм на града, но Егвийн отхвърля, страхувайки се от жертвите. Поема командването на армиите в Кандор и отбранява страната от тролоците.

Даврам Башир – Лорд на Башир, Тир и Сидона, Маршал – Генерал на кралица Тенобия Салдейска. Пазител на Границата, защитник на Земите. Воюва срещу Мазрим Таим, след обявяването му за Преродения Дракон. Идва в Андор за да плени избягалия Таим, но е разубеден от Ранд и в замяна става негов генерал. Башир е считан за един от най – добрите пълководци на своето време. Заедно с Мат Каутон създава Легиона на Дракона и разработват стратегията за превземането на Иллиан. Превзема Иллиан, заедно с Ранд. След това воюва на страната на Дракона срещу Сеачан в Алтара. Заедно с Логаин Аблар и Лоиал, води преговорите със Сеачан. Командва отбраната на Кемлин по време на Последната битка.

Педрон Ниал – Лорд капитан командир на Чедата на Светлината в продължение на 40 години. Стреми се да наложи влиянието си над всички държави и да ги обедини преди Последната Битка. Обръща твърде малко внимание на своята организация, което и му коства живота през 1000НЕ. Смятан за един от Великите пълководци на своето време. Опитен тактик и дипломат.

Родел Итуралд – Най – добрия пълководец на Арад Доман и един от 5те велики генерали на Западните земи. Планира офанзивата срещу Сеачан в Тарабон. Човек на действието, мрази да чака врага да действа пръв. Храбър войн, който не се страхува да се изцапа с кръв, заради което е обичан от войниците си. Командва отбраната на Такандар по време на Последната битка.

????????Агелмар Джагад – Шиенарски благородник, глава на дома Джагад, лорд на Фал Дара. Разбива пълчищата на тролоците при Таруинската клисура с помощта на Ранд. Участва в създадената през 1000НЕ Коалиция на Граничните Крале, като пръв помощник на Шиенарския крал. Един от петте велики генерали на Запада. Командва армиите в Тарвенската клисура по време на Последната битка.

Новите пълководци

Logain-AblarЛогаин Аблар Роден през 972НЕ в Геалдан, част от дома Аблар, семейство на дребни благородници. Започва да прелива през 993НЕ. Обявява се за Преродения дракон и започва война в Геалдан. Разгромява армиите, изпратени срещу него и поема към Тийр. Заловен в Люгард. След това отведен в Кулата и усмирен По късно излекуван от Нинийв. Избягва от Салидар, след което достига Черната кула и става един от ашаманите. Сражава се заедно с Ранд срещу армия от няколко десетки хиляди тролоци. Благодарение на намесата на Луз Терин и подкрепленията, които Логаин е взел със себе си, врага е унищожен. Води успешни преговори със Сеачан и Морския Народ. Мин му предсказва велико бъдеще. Командва ашаманите при Втората битка за Кайриен по време на Тармон Гайдон, след което се сражава срещу Отстъпниците в битката при Мерилор.

Талманес Деловинд – Кайриенски лорд, заместник командир на Бандата на Червената Ръка. Преди това командва кайриенско конно подразделение във Втората Айилска война. Води Бандата по следите на Егвийн ал Вийр, след което се остановява в Муранди, където е съюзник на крал Роедан, в опита му да се утвърди на престола, за която услуга получава щедро заплащане, както и копие от книгата на Комадрин – “Стомана и Мъгла”. Следва поход, начело на половината “Банда” в търсене на Мат Каутон. Сражава се срещу сеачанците, където предвожда кавалерията при нейната атака в тил. Командва обсадата на Кемлин и евакуацията на града, след което се сражава при Кайриен и Мерилор.

MatМатрим Каутон – Роден през 978НЕ в Емондово поле, син на Абел и Нати Каутон. Кариерата му започва след срещата с Еефлините в Руйдиан, където получава спомените на мнозина пълководци, живели през Третия век, като по този начин има достъп до различни тактически и стратегически методики, използвани от тези мъже. Първата голяма битка, в която се сражава е при Кайриен, по време на Втората Айилска война. Преди битката, изготвя за няколко минути военната стратегия, която Лан Мандрагоран и Руарк са планирали няколко дни. По време на битката ненадейно се оказва в центъра на сражението и начело на смесен отряд от кайренци и тайренци, които се придвижват срещу Шайдо Айил. В разгара на битката, Мат убива водача на Шайдо – Куладдин и разбива водените от него алгай д’сисвай. Оцелелите войни от Тийр и Кайриен го обявяват за свой командир, заклеват му се във вярност и създават Бандата на Червената Ръка. Последните сражения на Мат до момента са в северна Алтара, където унищожава няколко сеачански подразделения с минимални загуби от своя страна. Заедно с Даврам Башир, разработва стратегията за превземането на Илиан и организира Легиона на Дракона. Последните му размишления за военното дело са свързани с употребата на артилерията, измислена от Алудра, по време на битка. Докато в живота подхожда някак хазартно към ситуациите, по време на битка, всяко негово решение е добре обмислено, всяка атака – прецизно планирана. Та’верен. Съпругата му е Тюон, Императрица на Сеачан и Щерка на Деветте Луни. Самия той носи титлата Принц на гарваните. Сражава се в Кандор, спасявайки армиите на пограничниците от разгром. Командва армиите на Светлината в битката при Мерилор, в която съкрушава армиите на Тъмния.

PerrinПерин АйбараРоден е през 978НЕ в Емондово поле, син на Кон и Джослин Айбара. В началото е чирак на ковача Харал Люхан. След битката при Фалме и превземането на Камъка, Перин се завръща в Емондово поле, където и печели първата си голяма победа, разгромявайки армия от около 5000 тролоци, начело на своите съселяни. Прогонва Белите плащове от Две Реки и се жени за Файле Башир. Обявен за Лорд на Две реки от своите земляци. Повикан от Ранд в Кемлин. След отвличането на Ранд, води армията, събрана да го освободи. Планира атаката при Думнойски кладенци и печели битката с помощта на Таим и ашаманите. Следва нова кампания в Геалдан, където отива като Пратеник на Преродения Дракон, за да усмири Масема, Пророка на Дракона и да спечели кралицата на Геалдан, Алиандре, за съюзник на Ранд. Кралицата му се заклева във вярност и става негов васал. Шайдо отвличат Файле и Алиандре. Перин започва преследване. Съюзява се със Сеачан и планира атака срещу лагера на Шайдо в Малден. Брилянтно проведена военна операция. Шайдо са поментени в замяна на почти нищожни загуби. Перин спасява жена си и освобождава кралицата на Геалдан. Сражава се при Шайолгул. За разлика от Мат, Перин не получава шанса да получи познание за предишните битки. Перин демонстрира последователност и практичност във своите планове, като се възползва умело от предоставените му възможности. За разлика от Мат, Перин е роден лидер. Та’верен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s