Янош Хуняди

 

Янош Хуняди

(1407-11.08.1456г.)


Роден е в югоизточната част на Унгарското кралство през 1407г. Баща му най – вероятно е влашки дребен аристократ, а майка му – унгарска благородничка. Баща му служи на крал Сигизмунд Люксембургски и в замяна получава замъка Хуниaд в 1409г. , от където идва и родовото име на Янош. Едва тригодишен, пътува заедно с баща си за коронацията на Сигизмунд за Император на Свещената Римска Империя.

През 1419г. започват Хуситските войни, и Янош се включва в армията на краля, в борбата му с еретиците. През 1432г. се жени за Ерзебет Силаги. През 1437г. е първата му самостоятелна кампания, по време на която разбива турците при Семендрия. Заради вярната му служба, е обявен за Бан на Северин от новия унгарски крал – Алберт II, което го изправя пред постоянната заплаха от турски рейдове в земите му.

Когато крал Алберт умира внезапно, през 1439г., Хуняди застава на страната на младия Владислав Ягелонски, крал на Полша, и подкрепя неговата претенция за унгарския трон. След като сломяват съпротивата на аристокрацията, Владислав назначава Янош за воевода на Трансилвания и управител на Белград.

През 1442г. разгромява турците при Нагисзебен. През юли същата година разбива отново турците при Железни Врата. През 1443-44г. заедно с Владислав застава начело на кръстоносен поход срещу турците. Превзема Ниш и София и разбива султан Мурад II при Снаим. Нетърпеливостта на Владислав и лошите зимни условия водят до прекратяване на похода през февруари 1444г. Няколко месеца по-късно бил организиран нов поход, който поел през Мизия. Армията не успялва да превземе Никопол и продължава към Варна, където е пресрещната от силите на Мурад II. В последвалата битка, турците печелят, Владислав пада убит, а Янош съумява да се изтегли в добър ред и да се върне в Унгария.

През 1445г. е назначен за Регент на Унгария. Първия му ход е да започне война с австрийския херцог Фридрих III, който държал в плен младия наследник на Алберт II – Ладислас Посмъртни. Действията на Хуниaди били успешни и дори успял да застраши Виена, но несигурната обстановка в Унгария, го принудила да изтегли силите си.

През 1448г. е обявен за принц от папа Николай V и веднага след това подновява войната с османците. През октомври същата година губи двудневната Втора Косовска Битка, заради предателството на влашкия воевода Дан II и на сръбския княз Джурадж Бранкович. Последният пленява Янош и го затваря във подземията на своя замък, но воеводата на Трансилвания е откупен от унгарците и веднага след това води успешен наказателен поход срещу сърбите.

През 1453г. е назначен за Капитан-генерал на унгарската армия и граф на Безстерце от новия унгарски крал Ладислас Посмъртни. Три години по-късно, разбива османският султан Мехмед II Фатих при Белград. Седмица по-късно, на 11.08.1456г., Янош пада покосен от чумната епидемия, която избухва сред победоносната армия. Погребан е в катедралата на град Алба Юлия, днешна Румъния.

Хуняди остава в историята като един от най-големите врагове на османците. Успешните войни които води благоприятстват за могъществото на Унгария, което достига до своя връх при управлението на сина на Янош – Матияш Корвин.

 

Хронология:

 

1407г. – Роден в Унгария.

1410г. – Пътува с баща си за коронацията на Сигизмунд Люксембургски.

1419-1437г. – Сражава се в Хуситските войни.

1437г. – Разбива турците при Семендрия

1439г. – Застава на страната на Владислав III Ягелонски

1441г. – Става воевода на Трансилвания и управител на Белград

1442г. – Разбива турците при Нагисзебен

Юли, 1442г. – Разбива турците при Железни Врата

1443-1444г. – Първи Кръстоносен поход срещу османците

1443г. – Превзема Ниш

1443г. Превзема София

1444г. – Разбива турците при Снаим

10.11.1444г. – Победен от османците при Варна

1445г. – Назначен за Регент на Унгария

1446г. – Опустошава Щирия, Каринтия и Карниола

1448г. – Обявен за принц от папа Николай V.

18-20.10.1448г. – Губи втората Косовска битка

1453г. – Назначен за Капитан – генерал на Кралство Унгария

22.07.1456г. – Вдига обсадата на Белград

11.08.1456г. – Умира от чума, край Белград.

 

Предшественик

Титла Наследник
неизвестен

Воевода на Трансилвания

(1441-1456г.)

неизвестен

 

 

Герб:

1 коментар за “Янош Хуняди”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s