Гьорг фон Фрундсберг

Гьорг фон Фрундсберг (1473-1528г.)

Роден в Горна Швабия през 1473г. в семейството на Улрих фон Фрундсберг и Барбара фон Рахберг, Гьорг е потомък на стар род тиролски рицари, които се преселили вГорна Шбабия и служели на рода Хабсбург.

За първи път Фрундсберг служи на своя сюзерен Максимилиан І Хабсбург (1459-1519г.) по време на т.нар. „Швабска война“ срещу швейцарците през 1499г. Няколко месеца по-късно, Гьорг е включен в армията, пратена от Максимилиан да помогне на миланския херцог Людовико Сфорца (1452-1508г.) във войната му с французите. През 1504г. Фрундсберг участва в конфликта за наследството на областта Бавария-Ландсхут, където имперските сили се сражавали срещу пфалц-графовете Филип и Рупрехт. След като се отличил в битката при Регенсбург, лично Максимилиан І го посветил в рицарство на бойното поле.

След като служил в Ниските Земи в продължение на няколко години, Фрундсберг бил повикан от Максимилиан І за да му помогне с организирането на новата имперска пехота – ландскнехтите. Целта на реформата била да се създаде армия, която да е еквивалент на швейцарските карета и да се превърне в гръбнака на имперската бойна мощ. През 1509г., вече в ролята си на първи полеви командир на ландскнехтите, Фрундсберг взима участи в последния етап от Войната на Лигата от Камбре (1508-1516) срещу Венеция. Фрундсберг е назначен за командир на гарнизона във Верона и в последствие се прославя, след като неколкократно отблъсква вражеските атаки срещу града. През следващите две годни, Гьорг командва ландскнехтите и се сражава в битката при Ла Мота, заедно с Фернандо д’Авало. До края на войната (1516г.). Фрундсберг продължава да ръководи имперските сили, а след подписването на окончателния мир, е изпратен в Швабия, където през 1519г. командва армиите на императора в борбата им с херцога на Вюртемберг.

През 1521г., Фрундсберг застава начело на имперските контингенти в армията на Карл V (1500-1557г.), след като императора започва поредната Италианска война срещу Франция. Гьорг ръководи инвазията в областта Пикардия, но когато французите, водени от своя крал Франсоа І (1494-1547г.), излизат с 40 000 души на бойното поле, Фрундсберг успява да изтегли силите си в добър ред и да спаси имперската армия от унищожение. След края на френската кампания (1522г.), Фрундсберг напуска командването на ландскнехтите и се прехвърля в Италия, където начело на 5 000 армия, съставена от швейцарци и германци, Гьорг форсира Алпите през зимата и изненадва французите в битката при Бикока, в следствие на която империалистите циментират влиянието си в Ломбардия и подсигуряват владенията на Генуа и Милано, които са съюзници на Карл V във войната му с Франция.

През съдбоносната 1525г., Фрундсберг е извикан от имението си в Минделхайм и е поставен начело на дванадесет хиляден контингент, чиято цел е да вдигне обсадата на Павия и да спаси херцогство Милано, окупирано от армиите на Франсоа І. Въпреки испанските подкрепления, силите на Фрундсберг си остават два пъти по-малки от френските. Въпреки това, Гьорг доказва своето майсторство и координирайки излаз на защитниците на Павия с маневриране и преразполагане на своите собствени сили, Фрундсберг успява да съкруши французите, а Франсоа І попада в плен.

През 1526г. Войната отново е подновена и Фрундсберг е призован още веднъж да защити честта на империята в Италия. Заради скромните средства, отпуснати от имперската хазна, Гьорг разпродава собственото си имущество и успява да събере дванадесет хиляди наемници, които повежда през Алпите и пристига в Италия, където се присъединява към армията на конетабъла Бурбон. Липсата ан решаващо сражение и изчерпането на ресурсите кара намениците да се бунтуват. Ситуацията излиза извън контрол, а Гьорг, който се чувства предаден от „своите синове“ (както нарича войниците си), получава удар. С разклатено здраве, лишен от средства и борещ се със смъртта на един от синовете си, Фрундсберг се завръща в Германия, където скоро умира. Междувременно, наетите от него войници достигат до Рим, където конетабъла е убит, а останалата му бе зводач армия разграбва Вечния град и Ватикана.

Фрундсберг е един от най-влиятелните пълководци в историята на Германия. Създадените от него ландкнехти ще се превърнат в гръбнака на имперската военна мощ , а в последствие и в първообраз на редовната имперска армия, формирана по време на Тридесетгодишната война (1618-1648г.). В негова чест, през 1943г. 10-та танкова дивизия на Вафен СС е кръстена на негово име.

Хронология:

 24.09.1473г. – Роден в Минделхайм, Горна Швабия.

1499г. – Участва в Швабската война.

1503-1505г. – Участва във Войната за Ландшутското наследство. Отличава се на бойното поле при Регенсбург и е посветен в рицарство от император Максимилиан І

1505-1509г. – Служи в Ниските земи (Бенелюкс), организира новата имперска пехота – ландскнехтите. Назначен за първи полеви капитан на ландскенхтите.

1509г. – Изпратен в Италия начело на ландскнехтите. Отбранява Верона.

07.10.1513г. – командва имперските сили в битката при Ла Мотта. Испано-имперските армии побеждават венецианците.

1519г. – Ръководи имперските сили в борбата им с Улрих, херцог на Вюртемберг.

1521г. – Води имперските сили в Пикардия. Успява да спаси армията си от обкръжение.

1522г. – Поставен начело на имперските сили, пратени към Италия. Форсира Алпите през зимата.

27.04.1522г. – Фрундсберг командва германските части в битката при Бикока. Имперските сили побеждават французите.

24.02.1525г. – Фрундсберг печели най-голямата си победа в битката при Павия. Имперските сили разгромяват французите и пленяват крал Франсоа І.

1526г. – Фрундсберг застава начело на германските сили, изпратенив Италия. След бунт и неподчинение на армията му, получава удар и се оттегля в Германия.

20.08.1528г. – Съкрушен от смъртта на един от синовете си, както и от разграбването на Рим от разбунтувалите се негови войници, Гьорг умира в имението си в Минделхайм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s