Вилем Орански

Вилем Насау, Принц на Оранж

(24.04.1533 – 10.07.1584г.)

220px-WilliamOfOrange1580

Наричан Мълчаливия, Вилем е определян като Бащата на Нидерланската революция и фактически създател на съвременна Нидерландия. Вилем е един от основните политически дейци на XVIв. както и пълководец със сериозна репутация.

Роден е на 24 април, 1533г. В замъка Дилебург в Насау, Германия. Най – голям син на Вилем, граф Насау и Джулиана Столберг-Вернингероде. Получава лутеранско образование. Има четирима по – малки братя и седем по – малки сестри.

През 1544г. Умира чичо му – Рене дьо Шалон, Принц на Оранж и младия Вилем наследява всичките му земи и титили. Тъй като бил едва на 11, за негов регент е обявен Карл V, император на Германия и крал на Испания. Той настоява младия Вилем да получи католическо образование, ето защо принца на Орнаж е изпратен в Брюксел, където изучава няколко езика, дипломация и военно дело под надзора на Мария Унгарска, сестра на Карл V и губернатор на Нидерландите.

На 6ти юли, 1551г.се жени за Анна ван Егмонд, наследявайки чрез нея титлите Лорд на Бурен и Граф на Егмонд. Следва повишение в ранговете на кавалерията а през 1555г., едва 22 годишен, получава командване на собствена армия. Освен това, императорът го включва във Висшия съвет на Нидерландите, най – вишият орган в управлението на Нидерландите. Същата година Карл абдикира и Вилем е човека който му помага по време на церемонията.

През 1558г. Фелипе II, назначава Вилем за Щатхолдер на Холандия, Зеландия и Утрехт , увеличавайки допълнително неговото влияние и власт.

Вилем бързо се оказва един от основните членове на опозицията във Висшия Съвет, заедно с Ламорал от Егмонд и граф Хоорн. Целта им е да спечелят повече власт за нидерландската аристокрация и да ограничат преследването на протестантите в Провинциите*

През 1561г. Вилем се жени за Анна Саксонска, след като предишната му съпруга починала през 1557г. Този брак е по сметка, за да увеличи Вилем позициите си в Саксония, Хесен и Палатината.

През 1566г. Започва движение, противопоставянето на гоненията на протестантите. Поддръжниците на протестантството унищожават множество икони в различни църки и манастири из Нидерландите. Ана Австрийска, губернатор от името на Фелипе II, се опитва да умиротвори страната, но опитите й търпят провал. Тогава, испанският крал, недоволен от положението, изпраща херцог Алба, начело на армия да прекрати метежите. Вилем изоставя постовете си и заминава за Насау, от където финансира някои от бунтовете.

След пристигането на херцога и началото на „Кървавия съвет”** Вилем финансира гьозите – пирати и бегълци, които се противопоставят на испанците. Освен това Вилем организира армия от немски наемници, която да влезе в Нидерландия и да се бори с Алба. Водена от брат му Лудвих, армията нанася едно поражение на католиците при Хейлигрее и губи от Алба при Йеминген. Тези битки бележат началото на Осемдесетгодишната война.

Вилем събира значителна армия и влиза в Брабант, но липсата на средства води до разпръсването на войските му. Следващите 5 години той ще направи още няколко опита за инвазия, но липсата на средства ще намали ефекта им до минимум. Вилем се обявява срещу преследването на протестантите, но заявява че не е враг на краля. През 1572г. Гьозите завладяват Брилле и го превръщат в своя база. Скоро повечето градове в Холандия и Зеландия отварят вратите си пред тях. Свикано е Събрание на Генералните Щати и Вилем отново получава старите си постове. Междувременно продължава офанзивата, бутовниците превземат редица градове из цялата страна. Вилем се надява на помощ от страна на френските хугенотите, но плановете му са провалени от Вартоломеевата нощ***

1574г. Вилем печели няколко малки сражения срещу испанците, а през април вдига блокадата на Лайден. В чест на тази победа Вилем полага оснновите на Лайденският Университет. Превземането на Антверп и безчинствата на испанците в града през 1576г. провокират недоволството във всички провинции и Вилем успява да обеди повечето градове да подпишат споразумението от Гент, според което всички испански войски трябвало да бъдат изгонени от Нидерландите. На 24.09 1577г. Вилем превзема Брюксел след като успял да провали мирните преговори, които Дон Хуан Австрийски се опитвал да проведе с представителите на бунтовниците. На 23.01 1579г, в отговор на Унията от Арас, Вилем успява да убеди седемте северни провинции да подпишат Унията от Утрехт, която щяла да се превърне в конституция на Нидерландия.

Между 1580 и 1583г. Вилем се опитва да наложи херцога на Алансон**** за владетел на Нидерландите, но французинът се дискредитира неколкократно, а в следствие от това и самия Вилем губи позиции сред нидерландците.

На 10ти юли, 1584г. Вилем е убит от фламандеца Балтасар Жерард, католик и поддръжник на Фелипе II, който се надявал да получи наградата от 25 000 златни монети, обявени за главата на Вилем от краля на Испания. Погребан е в Ньоие Керк в Делфт. Убиецът му е заловен и убит по особено жесток начин.

Хронология:

24.04 1533г. – Роден е в замъка Диленбург, Насау, Германия

1544г. – Става принц на Оранж

1551г. – Назначен е за кавалерийски капитан

1555г. – Назначен е за Генерал

1559г. – Обявен е за щатхолдер на Холандия, Зеландия и Утрехт

1667г. – Бяга в Насау след идването на Алба. Отнет му е поста на щатхолдер.

1668г. – Започва Осемдесетгодишната война

01.04 1572г – Гьозите превземат Бриел

1572г. – Генералните щати му връщат поста Щатхолдер

1574г. – Печели поредица от малки сражения срещу испанците

Април 1574г. – Вдига обсадата на Лайден

08.11 1577г. – Подписва Споготбата от Гент.

24.09 1577г. – Превзема Брюксел.

23.01 1579г. – Подписва унията от Утрехт.

29.09 1580г. – Подписва договора от Плеси ле Тур с херцог Алансон

26.07 1581г. – Клетвата по отхвърлянето – Нидерландите отхвърлят Фелипе II като свой владетел.

18.03 1582г. – Неуспешшен опит за убийството на Вилем.

10.07 1584г. – Убит е от Балтасар Жерард в Дефт.


Титли:

Предшественик

Титла

Наследник

Максимилиан II граф Веере

Филип Норкарм

Щатхолдер на Холандия и Зеландия

(1559 – 1567)

(1572 – 1584)

Максимилиан от Хенин

Морис от Насау

Максимилиан II граф Веере

Филип Норкарм

Щатхолдер на Утрехт

(1559 – 1567)

(1572 -1584)

Максимилиан от Хенин

Адолф Нейвенаар

Нова титла

Щатхолдер на Фризия

(1580 – 1584)

Вилем Лудвих Насау

Рене от Шалон

Принц на Оранж

(1544 – 1584)

Филип Вилем, принц на Оранж

Барон на Бреда

(1544 – 1584)

Герб:

Герб на принца на Оранж


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s