Алесандро Фарнесе, Херцог на Парма и Пиаченца

Алесандро Фарнесе, Херцог на Парма и Пиаченца

(27.08.1545г. – 03.12.1592г.)

 


Алесандро Фарнесе, известен и като Херцогът на Парма е един от най – успешните испански пълководци от времето на Хабсбургите. Той заменил дон Хуан Австрийски като Губернатор на Нидерландите* и със силата на оръжието и дипломацията успял да укрепи испанските позиции в Белгия и да неутрализира протестантските сили в региона.

 

Роден е на 27 август 1545г. в Рим, Италия, син на Отавио Фарнесе, херцог на Парма и Маргарита, незаконната дъщеря на Карл V. През 1559г. заминава с майка си в Брюксел, където тя е назначена за губернатор на Нидерландите. През 1565г.., Алесандро се жени за португалската принцеса Мария. След това заживява в Мадрид, където отраства заедно с чичо си дон Хуан Австрийски**, под чието командване участва в битката при Лепанто през 1571г.  През 1577г. Алесандро е изпратен начело на подкрепления във Фландрия, на помощ на дон Хуан, който не успял да се справи с принца на Оранж.

На следващата 1578г. той побеждава нидерландците при Гембло, а скоро след това е назначен за губернатор на мястото на починалия дон Хуан.

Алесандро тепърва трябвало да доказва своя талант на пълководец и дипломат. През следващите години той се доказал като достоен опонент на Вилем Мълчаливия. Изправен пред разцепление в подчинените му територии, Алесандро използвайки подкупи, заплахи и обещания, успява да обедини фламандците и валонците и на 19ти януари 1579г. ги убеждава да подпишат Унията от Арас, с която се признават за поданици на испанският крал. Принцът на Оранж му отвръща с Унията от Утрехт, която обединява седемте северни провинции в борбата им с католиците, поставяйки началото на Съединените провинции. След като е умиротворил Брабант и Валония, Алесандро се заема да възстанови испанската власт във Фландрия. През следващите няколко години той завладява последователно Турне, Маастрикт, Бреда, Брюж и Гент.

Последната и най – важна цел, която стояла пред него бил големият пристанищен град Антверп ( Антверпен). Обсадата започва през 1584г. и в нея Фарнесе е принуден да вложи целият си военен гений. Той обсажда града и го блокира напълно. Изтощени от глад, жителите на града се предават на 17.08.1585г. Така Южна и Централна Нидерландия стават отново владение на испанският крал. Северните провинции, недостъпни по суша и отлично защитени по море, остават недосегаеми за Алесандро, защитавани от упоритите нидерландци и техните английски съюзници.

През 1586г. Алесанро наследява баща си като херцог на Парма. Фелипе II забранил на Фарнесе да се връща в Италия, тъй като не можел да се лиши от услугите му. Алесанро разработил план за инвазия в Англия, която не изисквала значителна военноморска поддръжка, но Фелипе отхвърлил идеята и се заел със строежа на Великата Армада. По заповед на краля, Алесанро превзел Соли през 1587г., превръщайки града в база за испанската флота, която го доистигнала през следващата година.

След смъртта на Анри III Валоа, Фарнесе навлязал във Франция по заповед на Фелипе II за да се сражава срещу хугенотският*** принц Анри дьо Навар. Испанската армия достигнала Париж през 1590г. и вдигнала обсадата на Париж, прогонвайки хугенотите. Същото се случило и при Руан през 1592г. По време на военните действия бил ранен в ръката и здравето му се влошило. Той повикал сина си Ранучио да го замести начело на армията, а самият той се оттеглил във Фландрия. Там обаче го чакала заповедта за отстраняването му от служба, издействана от завистливите придворни в Мадрид.

Болен и останал без кралското благоволение, Алесандро умрял в Арас на 3ти декември 1592г.

* Нидерландии било обобщаващо наименование на днешните Блегия, Нидерландия и Люксембург

** дон Хуан Австрийски бил роден 2 години след Алесандро но бил син на дядо му и се явявал негов чичо.

*** Хугеноти – така се наричали протестантите във Франция. Техни водачи били наварските крале от дома Бурбон.

Хронология:

27.08.1545г. – Роден в Рим, Италия.

07.10.1571г. – Участва в битката при Лепанто.

31.01.1578г. – Печели Битката при Гембло.

октомври, 1578г. – Назначен за губернатор на Нидерландите.

06.01.1579г. – Подписва Униата от Арас.

01.07.1579г. – Превзема Маастрихт.

1581г. – Превзема Тюрни.

1581г. – Превзема Бреда.

1581г. – Превзема Брюж.

1581г. – Превзема Гент.

17.08.1585г. – Превзема Антверпен

1586г. – Наследява баща си Отавио като Херцог на Парма и Пиаченца.

август, 1587г. – Превзема Соли.

1590г. Потушава войнишки бунт.

август, 1590г. – Вдига обсадата на Париж.

20.04.1592г. – Вдига обсадата на Руан.

лятото на 1592г. – Отстранен от поста губернатор на Нидерландите.

03.12.1592г. Умира в Арас, Белгия.

Герб:

 Герб на дома Фарнезе

Титли:

 

Предшественик:

Титла:

Наследник:

Дон Хуан Австрийски

Губернатор на Нидерландите

(1578 – 1592г.)

граф Петер Ернст фон Мансфелд

Отавио Фарнесе

Херцог на Парма

(1586 – 1592г.)

Ранучио I Фарнесе

Херцог на Пиаченца

(1586 – 1592г.)

 

Обсадата на Антверпен:

Антверпен било най – голямото пристанище в цяла северозападна Европа, както и политически, икономически и културен център на всичките седемнадесет провинции, съставляващи Нидерландиите. С подписването на Унията от Утрехт, града се превръща в столица на Съединените Провинции.

Антверпен е един от най – добре укрепените градове за времето си и е непревземаем при директен щурм. Фарнесе добре знаел това и предпочел да изтощи града с дълга обсада. За да го прекъсне захранването на града по море, Фарнесе блокирал река Шелда с потонен мост от свързани една с друга дървени лодки. Откъснати от нидерландската флота, жителите на града се предали на 17.08.1592г. за да избегнат гладната смърт. Според споразумението, всички протестанти трябвало да напуснат града в рамките на 2 години, а нидерландският гарнизон да се изтегли преди влизането на испанците.

След превземането на града, холандската флота наложила постоянна морска блокада на града, спирайки всякаква търговия с него. Така завършила златната епоха на Антверпен, а ролята му била поета от Амстердам. Повечето му жители избягали в Северните провинции, и няколко години след завземането на града от 100 000 му жители останали едва 40 000.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s